Zvizdić u UN potpisao Sporazum o klimi

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić s predsjednicima i premijerima 170 država svijeta potpisao je Globalni sporazum o klimi u Generalnoj skupštini UN-a.

Bosna i Hercegovina 23.04.2016 | 09:03
Zvizdić u UN potpisao Sporazum o klimi

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio na uspješnoj organizaciji svečanog potpisivanja istorijskog sporazuma o klimi i rekao da je saradnja svih država ključna da bi se zaustavile izuzetno ozbiljne i destruktivne klimatske promjene koje bi u završnici dovele do katastrofalnih posljedica.

Naglasio je da će uložiti napore da bi Bosna i Hercegovina što prije ratifikovala Sporazum. Rekao je da se u BiH već provodi Strategija prilagođavanja klimatskim promjenama i niskokarbonskog razvoja, s ciljem da naša zemlja do 2025. godine postane održiva i napredna “zelena ekonomija”.

On se zahvalio Ujedinjenim nacijama na pruženoj pomoći Bosni i Hercegovini tokom poplava prije dvije godine.Predsjedavajući Zvizdić je obavijestio predsjednika Lykketofta o bh. kandidaturi za članstvo u Ekonomsko i socijalno vijeće UN-a i rekao da će se BiH snažno zalagati za ostvarivanje globalnih ciljeva održivog razvoja, ukidanja siromaštva i zaštite planete od uništavanja izazvanog ljudskim faktorom.

Govoreći o Razvojnoj agendi 2030, predsjedavajući Zvizdić je rekao da BiH dijeli mišljenje da je smanjenje  rizika od prirodnih katastrofa i borba protiv klimatskih promjena važan dio ove agende. Razgovarano je i o problemima humanitarnih kriza uzrokovanih konfliktima, siromaštvom, klimatskim promjenama i prirodnim katastrofama.

U rješavanju ovih problema sagovornici su istaknuli značaj organizovanja prvog Svjetskog humanitarnog samita u organizaciji UN-a idućeg mjeseca u Istanbulu.Predsjedavajući Zvizdić je rekao da BiH na najbolji način doprinosi bezbjednosti i stabilnosti u svijetu šaljući policajce i vojna lica u mirovne misije UN-a.

Naglasio je da trenutno oko 40 policijskih oficira iz BiH angažovano u mirovnim misijama u Južnom Sudanu, na Kipru, u Liberiji, Somaliji i Afganistanu.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da će BiH nastaviti sa ovim aktivnostima i izrazio očekivanje da BiH bude značajnije zastupljena unutar rukovodećeg osoblja UN-a. Sastanku su prisustvovali ambasador BiH u SAD Haris Hrle i šef Misije BiH u OUN  Miloš Vukašinović.

(BN TV)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Kiki

23.04.2016 08:28

Ko je njemu dao ingerencije da potpisuje bilo sta u ime Srpske. Klima se izgleda sve kod nas.

ODGOVORITE
Name

pero

23.04.2016 09:39

Pa da li pitao Dodika mora da je neko prenio nadleznost

ODGOVORITE
Name

KOMSIJA

23.04.2016 12:42

Cudo jedno prvo se pokupi smece kod kuce pa se moze nesto kazati! U svijetu ima toliko primjera o smanjenju plastike i otrovnih otpada netrosenje Loz ulja u dizel vozilima, pusenje ili poboljsavanje sagorjevanja i koristi grijanja u privatnim kucama a BiH kao prije 500 godina!

ODGOVORITE