Има и друга страна: Откуд Лестеру право да се жали на судије?!

У последњих десет година само је за Челси у сезони 2009/2010 до титуле стигао уз оволики број свираних пенала!

Фудбал 25.04.2016 | 14:40
Има и друга страна: Откуд Лестеру право да се жали на судије?!

Писали смо већ о том феномену. Тој емоцији која нас тера да заборавимо на све принципе само да би победила "наша страна". Толико јака да су и они који се, само примера ради, представљају као објективни звездаши или партизановци понекад проглашавани за "издајнике". Истина се прихвата једино ако је у служби личног интереса. Али није то само српски изум. Слично је на свим меридијанима. И у Шпанији кад су Реал и Барселона у питању и кад се у Италији за титулу туку Јувентус или Наполи. Па и на целој планети када неки аутсајдер попут Лестер Ситија запрети да уздрма устаљени поредак.

Па су тако сви редом осули паљбу по судији Џонатану Мосу због искључења Џејмија Вардија против Вест Хема, каснијег пенала за Чекићаре и несвираног једанаестерца за Лестер због прекршаја над Робертом Хутом. Бивши премијерлигашки судија Дермот Карагер, међутим, тврди сасвим супротно. У анализи за Скај Спорт наводи да Варди јесте симулирао, да је пенал над Винстоном Ридом постојао, али и да Мос није погрешио када није свирао једанаестерац због рвања Роберта Хута и Анђела Огбоне јер су се у гужви многи вукли и рвали?! Наравно, дуел Ендија Керола и Џефрија Шлупа - ту су се сви сагласили - није био за најстрожу казну.

Али Мос је компензовао и показао на креч, па је Лестер стигао до изједначења. Вол Стрит Журнал се закачио на информацију статистичке компаније Опта, која показује да је тај пенал са ког је Леонардо Уљоа погодио за 2:2 био чак 11. који је у овој сезони Премијер лиге свиран за Лестер. Податак који добија на значају тек када се упореди са бројем једанаестераца досуђене за шампионе Енглеске у протеклих десет сезона.

Статистика је неумољива: нико од сезоне 2006/2007 није имао тако велик проценат постигнутих голова са пенала као што има Лестер!

Само је Челси био близу у сезони 2009/2010 када му је свирано 12 пенала од којих су 11 претворена у голове. Али они су у коначном обрачуну чинили 10,7 одсто Челсијевих голова. Ових Лестерових девет са 11 пенала чине чак 15,3 одсто од укупног броја голова - 59. Сви остали шампиони нису прелазили ни 7,5 одсто, а Манчестер јунајтед је рецимо 2011. године пехар пригрлио постигавши само три гола са пенала, односно тек 3,8 одсто од укупног броја погодака.

Коментари / 0

Оставите коментар