Ima i druga strana: Otkud Lesteru pravo da se žali na sudije?!

U poslednjih deset godina samo je za Čelsi u sezoni 2009/2010 do titule stigao uz ovoliki broj sviranih penala!

Fudbal 25.04.2016 | 14:40
Ima i druga strana: Otkud Lesteru pravo da se žali na sudije?!

Pisali smo već o tom fenomenu. Toj emociji koja nas tera da zaboravimo na sve principe samo da bi pobedila "naša strana". Toliko jaka da su i oni koji se, samo primera radi, predstavljaju kao objektivni zvezdaši ili partizanovci ponekad proglašavani za "izdajnike". Istina se prihvata jedino ako je u službi ličnog interesa. Ali nije to samo srpski izum. Slično je na svim meridijanima. I u Španiji kad su Real i Barselona u pitanju i kad se u Italiji za titulu tuku Juventus ili Napoli. Pa i na celoj planeti kada neki autsajder poput Lester Sitija zapreti da uzdrma ustaljeni poredak.

Pa su tako svi redom osuli paljbu po sudiji Džonatanu Mosu zbog isključenja Džejmija Vardija protiv Vest Hema, kasnijeg penala za Čekićare i nesviranog jedanaesterca za Lester zbog prekršaja nad Robertom Hutom. Bivši premijerligaški sudija Dermot Karager, međutim, tvrdi sasvim suprotno. U analizi za Skaj Sport navodi da Vardi jeste simulirao, da je penal nad Vinstonom Ridom postojao, ali i da Mos nije pogrešio kada nije svirao jedanaesterac zbog rvanja Roberta Huta i Anđela Ogbone jer su se u gužvi mnogi vukli i rvali?! Naravno, duel Endija Kerola i Džefrija Šlupa - tu su se svi saglasili - nije bio za najstrožu kaznu.

Ali Mos je kompenzovao i pokazao na kreč, pa je Lester stigao do izjednačenja. Vol Strit Žurnal se zakačio na informaciju statističke kompanije Opta, koja pokazuje da je taj penal sa kog je Leonardo Uljoa pogodio za 2:2 bio čak 11. koji je u ovoj sezoni Premijer lige sviran za Lester. Podatak koji dobija na značaju tek kada se uporedi sa brojem jedanaesteraca dosuđene za šampione Engleske u proteklih deset sezona.

Statistika je neumoljiva: niko od sezone 2006/2007 nije imao tako velik procenat postignutih golova sa penala kao što ima Lester!

Samo je Čelsi bio blizu u sezoni 2009/2010 kada mu je svirano 12 penala od kojih su 11 pretvorena u golove. Ali oni su u konačnom obračunu činili 10,7 odsto Čelsijevih golova. Ovih Lesterovih devet sa 11 penala čine čak 15,3 odsto od ukupnog broja golova - 59. Svi ostali šampioni nisu prelazili ni 7,5 odsto, a Mančester junajted je recimo 2011. godine pehar prigrlio postigavši samo tri gola sa penala, odnosno tek 3,8 odsto od ukupnog broja pogodaka.

Komentari / 0

Ostavite komentar