Протестна нота Београда Загребу

Амбасадору Хрватске у Београду уручена је протестна нота Србије због изјаве министра иностраних и европских послова Хрватске Мира Ковача хрватским медијима, којом се вређа и омаловажава Србија.

Регион 21.04.2016 | 14:50
Протестна нота Београда Загребу

Министарство спољних послова Србије уручило је данас протестну ноту амбасадору Хрватске у Београду Гордану Маркотићу због изјаве министра иностраних и европских послова Хрватске Мира Ковача хрватским медијима, којом се вређа и омаловажава Србија.

Министарство спољних послова сматра неадекватним да се у јавним изјавама хрватских званичника примена закона Србије описује речима "повијесна перверзија“, а Србији имплицира да је "држава из које су потекли планови за ратове из деведесетих".

Министарство, такође, сматра да би уздржавање од оваквих оцена са хрватске стране убудуће допринело унапређењу билатералних односа и добросуседске сарадње.

Министарство спољних послова наводи да користи ову прилику да укаже да се у Хрватској готово свакодневно дешавају националистички испади и користи говор мржње, чиме се међу припадницима српске националне мањине ствара осећај угрожености, што је директна последица избегавања хрватских надлежних органа да те појаве адекватно санкционишу и јавно осуде.

Министарство изражава посебну забринутост због учешћа хрватског певача Марка Перковић Томпсона на верској трибини за младе у католичкој школи у Шибенику, 16. априла ове године, и предавања које је одржао ученицима основне и средње школе уз песме "Чавоглаве" и "Јасеновац и Градишка Стара", у којима се величају усташтво и упућују претње Србима.

Амбасадор Маркотић и представници Министарства спољних послова сагласили су се да, након формирања нове владе у Србији, треба чешће одржавати састанке представника две земље на којима би се разматрала отворена питања, наводи се у саопштењу МСП.

Извор: ФоНет

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

вирус

21.04.2016 13:14

Ма ударите једном те крвате и избрисати са балкана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

антивирус

21.04.2016 14:53

Немој тако,јер скоро се сваки дан састану Човић Драган и Милорад Додик .

Name

РОX

21.04.2016 14:50

Хвала Србијо на 90-ој да није било вас никад ХР не би била држава јос једном хвала до патоса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

симо

21.04.2016 15:23

Од свих Срба најгори су Хрвати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

21.04.2016 15:32

Појава на фотографији (лијеви) се одазива на име Марко Перковиц, сто јасно указује на његово поријекло (Симо Матавуљ "Пилипенда"). Он једноставно мрзи Србина у себи, и то је реални проблем најмање 60% оних који се изјасњавају као Хрвати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАТИНСКА

21.04.2016 15:58

ЈОШ ЈЕДНА ЛАТИНСКА ПРЕВАРА.А МОЖДА ДА МИНИСТАР КОМЕНТАРИШЕ СИТУАЦИЈУ У КОЈОЈ ПОЛА СТАДИОНА НА МАКСИМИРУ ПО ПРАВИЛУ СКАНДИРА ЗА ДОМ СПРЕМНИ ИЛИ ДА ОДГОВОРИ КАД ЋЕ ВРАТИТИ ХИЉАДЕ СРПСКИХ СТАНОВА У ЗАГРЕБУ. НИЈЕ БЕОГРАД 1992 ПРОТЈЕРИВАО ХРВАТЕ НЕГО ЗАГРЕБ СРБЕ. ИЛИ ДА ПРОКОМЕНТАРИШЕ ГДЈЕ СУ НЕСТАЛИ СРБИ ИЗ ХРВАТСКЕ АЛ ДА ПРВО ВИДИ КОЛИКО ИХ ЈЕ БИЛО НА ПРИМЈЕР 1900.ЛАТИНСКА МУДРОСТ ЈОШ ЈЕДНОМ.САД БИ ПОД ОКРИЉЕМ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ ДА ПОНИШТЕ ВРИЈЕМЕ КАДА ЈЕ ЈУГОСЛАВИЈА ПОСТОЈАЛА А ХРВАТСКА НИЈЕ БИЛА ПРИЗНАТА ПА СУ ДЈЕЦУ У УНИФОРМАМА ЈНА УБИЈАЛИ ГДЈЕ СУ СТИГЛИ ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ ИЗБИО РАТ,АКО НИСУ ЗНАЛИ.

ОДГОВОРИТЕ