Protestna nota Beograda Zagrebu

Ambasadoru Hrvatske u Beogradu uručena je protestna nota Srbije zbog izjave ministra inostranih i evropskih poslova Hrvatske Mira Kovača hrvatskim medijima, kojom se vređa i omalovažava Srbija.

Region 21.04.2016 | 14:50
Protestna nota Beograda Zagrebu

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je danas protestnu notu ambasadoru Hrvatske u Beogradu Gordanu Markotiću zbog izjave ministra inostranih i evropskih poslova Hrvatske Mira Kovača hrvatskim medijima, kojom se vređa i omalovažava Srbija.

Ministarstvo spoljnih poslova smatra neadekvatnim da se u javnim izjavama hrvatskih zvaničnika primena zakona Srbije opisuje rečima "povijesna perverzija“, a Srbiji implicira da je "država iz koje su potekli planovi za ratove iz devedesetih".

Ministarstvo, takođe, smatra da bi uzdržavanje od ovakvih ocena sa hrvatske strane ubuduće doprinelo unapređenju bilateralnih odnosa i dobrosusedske saradnje.

Ministarstvo spoljnih poslova navodi da koristi ovu priliku da ukaže da se u Hrvatskoj gotovo svakodnevno dešavaju nacionalistički ispadi i koristi govor mržnje, čime se među pripadnicima srpske nacionalne manjine stvara osećaj ugroženosti, što je direktna posledica izbegavanja hrvatskih nadležnih organa da te pojave adekvatno sankcionišu i javno osude.

Ministarstvo izražava posebnu zabrinutost zbog učešća hrvatskog pevača Marka Perković Tompsona na verskoj tribini za mlade u katoličkoj školi u Šibeniku, 16. aprila ove godine, i predavanja koje je održao učenicima osnovne i srednje škole uz pesme "Čavoglave" i "Jasenovac i Gradiška Stara", u kojima se veličaju ustaštvo i upućuju pretnje Srbima.

Ambasador Markotić i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova saglasili su se da, nakon formiranja nove vlade u Srbiji, treba češće održavati sastanke predstavnika dve zemlje na kojima bi se razmatrala otvorena pitanja, navodi se u saopštenju MSP.

Izvor: FoNet

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

virus

21.04.2016 13:14

Ma udarite jednom te krvate i izbrisati sa balkana.

ODGOVORITE
Name

antivirus

21.04.2016 14:53

Nemoj tako,jer skoro se svaki dan sastanu Čović Dragan i Milorad Dodik .

Name

ROX

21.04.2016 14:50

Hvala Srbijo na 90-oj da nije bilo vas nikad HR ne bi bila država jos jednom hvala do patosa.

ODGOVORITE
Name

симо

21.04.2016 15:23

Од свих Срба најгори су Хрвати

ODGOVORITE
Name

Miki

21.04.2016 15:32

Pojava na fotografiji (lijevi) se odaziva na ime Marko Perkovic, sto jasno ukazuje na njegovo porijeklo (Simo Matavulj "Pilipenda"). On jednostavno mrzi Srbina u sebi, i to je realni problem najmanje 60% onih koji se izjasnjavaju kao Hrvati.

ODGOVORITE
Name

LATINSKA

21.04.2016 15:58

JOŠ JEDNA LATINSKA PREVARA.A MOŽDA DA MINISTAR KOMENTARIŠE SITUACIJU U KOJOJ POLA STADIONA NA MAKSIMIRU PO PRAVILU SKANDIRA ZA DOM SPREMNI ILI DA ODGOVORI KAD ĆE VRATITI HILJADE SRPSKIH STANOVA U ZAGREBU. NIJE BEOGRAD 1992 PROTJERIVAO HRVATE NEGO ZAGREB SRBE. ILI DA PROKOMENTARIŠE GDJE SU NESTALI SRBI IZ HRVATSKE AL DA PRVO VIDI KOLIKO IH JE BILO NA PRIMJER 1900.LATINSKA MUDROST JOŠ JEDNOM.SAD BI POD OKRILJEM EVROPSKE UNIJE DA PONIŠTE VRIJEME KADA JE JUGOSLAVIJA POSTOJALA A HRVATSKA NIJE BILA PRIZNATA PA SU DJECU U UNIFORMAMA JNA UBIJALI GDJE SU STIGLI ZBOG ČEGA JE IZBIO RAT,AKO NISU ZNALI.

ODGOVORITE