Реплика Тријумфалне капије из Палмире у Лондону

Реплика Тријумфалне капије из Палмире коју су уништили џихадисти такозване Исламске државе (ИС) откривена је јуче на Трафалгар скверу у Лондону.

Путовања 21.04.2016 | 09:06
Реплика Тријумфалне капије из Палмире у Лондону

Висока шест метара и израђена до египатског мермера, реплика Тријумфалне капије исклесана је у Тоскани уз употребу прецизне дигиталне 3Д технологије на основу оригиналних фотографија.

Пројекат је осмислио Институт за дигиталну археологију из Оксфорда, који су основали светски научници.

"Ако се нешто може поново изградити на овај начин, онда то потире слике које приказују експлозије и уништење заувек", рекао је директор Института Рожер Мајкл АФП-у након откривања реплике.

"Део онога што радимо је и порука да се ствари које су уништене могу заменити и да чин уништења није коначан", додао је он.

Пре сукоба у Сирији Палмира је била велика туристичка дестинација позната по древним ископинама, улицама с луковима и храмовима старим 2.000 година. Исламска држава је прошле године заузела Палмиру и три месеца касније погубила осамдесетдвогодишњег сиријског директора за антиквитете, а џихадисти су уништили неке од најлепших споменика и користили древни амфитеатар за јавна погубљења.

Остаци Тријумфалне капије који датирају из доба римског императора Севера у трећем веку сада су расути по земљи, а само два стуба која су раније држала централни лук још стоје.

Разликују се мишљења стручњака који разматрају да ли се древне ископине могу рестаурирати.

Сиријски шеф за антиквитете Мамун Абдулакрим је рекао да се то може учинити за пет година и поновио апел за прикупљање средстава.

Реплика ће бити изложена на Трафалгар скверу до четвртка, после чега ће бити пренета у Њујорк, а потом у Дубаи и друге градове.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар