Replika Trijumfalne kapije iz Palmire u Londonu

Replika Trijumfalne kapije iz Palmire koju su uništili džihadisti takozvane Islamske države (IS) otkrivena je juče na Trafalgar skveru u Londonu.

Putovanja 21.04.2016 | 09:06
Replika Trijumfalne kapije iz Palmire u Londonu

Visoka šest metara i izrađena do egipatskog mermera, replika Trijumfalne kapije isklesana je u Toskani uz upotrebu precizne digitalne 3D tehnologije na osnovu originalnih fotografija.

Projekat je osmislio Institut za digitalnu arheologiju iz Oksforda, koji su osnovali svetski naučnici.

"Ako se nešto može ponovo izgraditi na ovaj način, onda to potire slike koje prikazuju eksplozije i uništenje zauvek", rekao je direktor Instituta Rožer Majkl AFP-u nakon otkrivanja replike.

"Deo onoga što radimo je i poruka da se stvari koje su uništene mogu zameniti i da čin uništenja nije konačan", dodao je on.

Pre sukoba u Siriji Palmira je bila velika turistička destinacija poznata po drevnim iskopinama, ulicama s lukovima i hramovima starim 2.000 godina. Islamska država je prošle godine zauzela Palmiru i tri meseca kasnije pogubila osamdesetdvogodišnjeg sirijskog direktora za antikvitete, a džihadisti su uništili neke od najlepših spomenika i koristili drevni amfiteatar za javna pogubljenja.

Ostaci Trijumfalne kapije koji datiraju iz doba rimskog imperatora Severa u trećem veku sada su rasuti po zemlji, a samo dva stuba koja su ranije držala centralni luk još stoje.

Razlikuju se mišljenja stručnjaka koji razmatraju da li se drevne iskopine mogu restaurirati.

Sirijski šef za antikvitete Mamun Abdulakrim je rekao da se to može učiniti za pet godina i ponovio apel za prikupljanje sredstava.

Replika će biti izložena na Trafalgar skveru do četvrtka, posle čega će biti preneta u Njujork, a potom u Dubai i druge gradove.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar