Неријешени судски спорови гуше "Бирач"

Скупштина повјерилаца Фабрике Глинице “Бирач” а.д. у стечају данас је једногласно пред Окружним привредним судом у Бијељини усвојила извјештај као и приједлоге одлука стечајног управника којима се налаже нова процјена имовине која чини стечајну масу, а која се односи на “Механику” и “Алумину”.

Република Српска 20.04.2016 | 20:40
Неријешени судски спорови гуше "Бирач"

Разлог за то је прије свега позитивно пословање “Алумине”. Отежавајућа околност провођења стечаја је судски спор са литванском "Укио Банком".

Основни проблем даљег провођења стечајног поступка над Фабриком Глинице “Бирач” а.д. у стечају је парница која се води зарад поништења Уговора о купопродаји, Уговора о преносу потраживања и Уговора о преносу колатерала закљученог између литванске "Укио банке" и фочанског “Павгорда”.

"Без рјешења те парнице или покушаја неког другог рјешења са "Укио банком" не може се доћи до окончања стечајног поступка", каже стечајни управник Фабрике Глинице “Бирач” а.д. у стечају Лазо Ђурђевић.

Потраживање "Укио банке" у износу од 85,6 милиона евра, раније је откупио власник “Павгорда” - фочански бизнисмен Гордан Павловић за 6,4 милиона евра. По ријечима адвоката Ристе Којића та потраживања апсолутно су спорна, а одлуке литванских судова по којима је првостепено “Бирач” изгубио спор, немају утицај на спорове у Српској, тврди Којић. Завршну ријеч ће дати правосуђе Републике Српске.

"Фабрика Глинице `Бирач` а.д. у стечају никада није уговорила мјесну надлежност суда у Литванији. Споразум који се односи на мјесну надлежност коју су закључили `Павгорд` и `Укио банка` не може везивати треће лице. То везује само `Павгорд` и `Укио банку", каже за БН ТВ пуномоћник Фабрике Глинице `Бирач` а.д. у стечају Ристо Којић.

Виједност имовине “Бирча” у стечају увећана је за нешто више од 15 милиона КМ у односу на вриједност у тренутку отварања стечајног поступка, каже стечајни управник. На дјелу је, тврди он, позитивно пословање “Алумине” и “Механике” према извјештају за 2015. годину.

"Пословна добит која је исказана у износу од 11, 6 милиона КМ је у посљедњих 15 година први пут толика. Држави ће бити плаћено 1,4 милиона КМ по основу пореза на добит, а сви порези и доприноси на зараде редовно се исплаћују", прича за БН ТВ финансијски директор “Алумине” Зворник Владимир Крстић.

Коначна одлука о условима и начину продаје имовине или реорганизацији Фабрике Глинице “Бирач” а.д. у стечају донИјеће Скупштина повјерилаца када се за то створе услови, тврди стечајни управник не прецизирајући тачан рок.

(БН телевизија)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

нови

20.04.2016 19:24

Ето нових-старих фаца које до скора нису из рупе излазили а сад се гурају пред камере.није ми јасно откуд сад изјава о позитивном пословању кад Нацелник Зв до неки дан побија исту.И гдје се дену кад це изврсити обецања?

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

20.04.2016 20:37

Што се Гордан Павловић гура гдје му није мјесто? Нема мира...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

20.04.2016 23:04

Гуси нас неструцан кадар који се свакодневно запосљава са купљеним дипломама...нема будуцности са таквим заспосленима.Узас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цица

21.04.2016 09:58

Ко је сад овај цицица и сви у сали....ал су добро наплатили а и нема висе притиска са свих страна па могу лијепо прицати оно сто се зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ко

21.04.2016 10:01

А ко је и овај балави екавац дје се он скриво до сад и ко му даде посо зар нема насе дјеце тако паметне да раде вец довели њега да нам прица о позитивном пословању.

ОДГОВОРИТЕ