Neriješeni sudski sporovi guše "Birač"

Skupština povjerilaca Fabrike Glinice “Birač” a.d. u stečaju danas je jednoglasno pred Okružnim privrednim sudom u Bijeljini usvojila izvještaj kao i prijedloge odluka stečajnog upravnika kojima se nalaže nova procjena imovine koja čini stečajnu masu, a koja se odnosi na “Mehaniku” i “Aluminu”.

Republika Srpska 20.04.2016 | 20:40
Neriješeni sudski sporovi guše "Birač"

Razlog za to je prije svega pozitivno poslovanje “Alumine”. Otežavajuća okolnost provođenja stečaja je sudski spor sa litvanskom "Ukio Bankom".

Osnovni problem daljeg provođenja stečajnog postupka nad Fabrikom Glinice “Birač” a.d. u stečaju je parnica koja se vodi zarad poništenja Ugovora o kupoprodaji, Ugovora o prenosu potraživanja i Ugovora o prenosu kolaterala zaključenog između litvanske "Ukio banke" i fočanskog “Pavgorda”.

"Bez rješenja te parnice ili pokušaja nekog drugog rješenja sa "Ukio bankom" ne može se doći do okončanja stečajnog postupka", kaže stečajni upravnik Fabrike Glinice “Birač” a.d. u stečaju Lazo Đurđević.

Potraživanje "Ukio banke" u iznosu od 85,6 miliona evra, ranije je otkupio vlasnik “Pavgorda” - fočanski biznismen Gordan Pavlović za 6,4 miliona evra. Po riječima advokata Riste Kojića ta potraživanja apsolutno su sporna, a odluke litvanskih sudova po kojima je prvostepeno “Birač” izgubio spor, nemaju uticaj na sporove u Srpskoj, tvrdi Kojić. Završnu riječ će dati pravosuđe Republike Srpske.

"Fabrika Glinice `Birač` a.d. u stečaju nikada nije ugovorila mjesnu nadležnost suda u Litvaniji. Sporazum koji se odnosi na mjesnu nadležnost koju su zaključili `Pavgord` i `Ukio banka` ne može vezivati treće lice. To vezuje samo `Pavgord` i `Ukio banku", kaže za BN TV punomoćnik Fabrike Glinice `Birač` a.d. u stečaju Risto Kojić.

Vijednost imovine “Birča” u stečaju uvećana je za nešto više od 15 miliona KM u odnosu na vrijednost u trenutku otvaranja stečajnog postupka, kaže stečajni upravnik. Na djelu je, tvrdi on, pozitivno poslovanje “Alumine” i “Mehanike” prema izvještaju za 2015. godinu.

"Poslovna dobit koja je iskazana u iznosu od 11, 6 miliona KM je u posljednjih 15 godina prvi put tolika. Državi će biti plaćeno 1,4 miliona KM po osnovu poreza na dobit, a svi porezi i doprinosi na zarade redovno se isplaćuju", priča za BN TV finansijski direktor “Alumine” Zvornik Vladimir Krstić.

Konačna odluka o uslovima i načinu prodaje imovine ili reorganizaciji Fabrike Glinice “Birač” a.d. u stečaju donIjeće Skupština povjerilaca kada se za to stvore uslovi, tvrdi stečajni upravnik ne precizirajući tačan rok.

(BN televizija)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

novi

20.04.2016 19:24

Eto novih-starih faca koje do skora nisu iz rupe izlazili a sad se guraju pred kamere.nije mi jasno otkud sad izjava o pozitivnom poslovanju kad Nacelnik Zv do neki dan pobija istu.I gdje se denu kad ce izvrsiti obecanja?

ODGOVORITE
Name

nn

20.04.2016 20:37

Što se Gordan Pavlović gura gdje mu nije mjesto? Nema mira...

ODGOVORITE
Name

Zvornik

20.04.2016 23:04

Gusi nas nestrucan kadar koji se svakodnevno zaposljava sa kupljenim diplomama...nema buducnosti sa takvim zasposlenima.Uzas.

ODGOVORITE
Name

cica

21.04.2016 09:58

Ko je sad ovaj cicica i svi u sali....al su dobro naplatili a i nema vise pritiska sa svih strana pa mogu lijepo pricati ono sto se zna.

ODGOVORITE
Name

ko

21.04.2016 10:01

A ko je i ovaj balavi ekavac dje se on skrivo do sad i ko mu dade poso zar nema nase djece tako pametne da rade vec doveli njega da nam prica o pozitivnom poslovanju.

ODGOVORITE