Да ли ће Парламент БиХ дати нови рок за попис?

Централни пописни биро није постигао договор о јединственом програму за обраду података пописа становништва, домаћинстава и станова, а ако договора не буде у наредних десетак дана, није искључена могућност да од Парламента БиХ буде затражено да продужи рок за објављивање резултата пописа.

Босна и Херцеговина 20.04.2016 | 14:00
Да ли ће Парламент БиХ дати нови рок за попис?

Чланови Бироа гласали су о два приједлога за јединствени програм за обраду података, али ниједан није добио потребну већину гласова. Агенција за статистику БиХ ће у наредним данима сачинити извјештај са сједнице и упутити га Савјету министара на изјашњење.

Директор Завода за статистику Републике Српске Радмила Чичковић изразила је разочарање што након четворочасовне сједнице није постигнут договор.

"Наш приједлог није нов већ је достављен само у формалном смислу сходно закључцима протекле сједнице Централног пописног бироа. У њему су наши коментари на програм обраде и он је само формално достављен на основу закључка Бироа. У њему нема ништа ново већ су ту наши претходни коментари и примједбе о питању јединственог програма обраде", рекла је Чичковићева. Додала је да је оно што су предложили у складу са законом и препорукама ИМО тима.

"Наш програм, када је у питању детерминистика, значи да прихватамо 29 правила за извођење резидента који је препоручио ИМО тим", рекла је Чичковићева. Појаснила је да се девет правила односи на поправљање материјала када у пописницама нема одговора на питања од један до седам којима се утврђује резидент.

"Не можете напамет одређивати одговор који недостаје", рекла је Чичковићева.

Истиче да су и даље камен спотицања правила за успостављање резидентног становништва и да нема договора о пописницама за које се не може јасно утврдити да ли је ријеч о резидентним или нерезидентним становницима.

Директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић рекао је да није искључена могућност да буде затражено од Парламента БиХ да продужи рок за објаву резултата пописа.

"Разговарали смо о истим питањима о којима више од годину нема сагласности", рекао је Јукић изражавајући наду да ће резултати ипак бити објављени у законском року.

Појаснио је да је сада спорно око 196.000 пописница.

Директор Федералног завода за статистику Емир Кремић казао је да су тражили да се чланови Бироа изјасне о њиховом приједлогу, који ће, како наводи, БиХ одвести у ЕУ.

"Сада је на Агенцији за статистику БиХ да сходно законској надлежности утврди методологију која је у складу са стандардима, препорукама и законом",  додао је Кремић који је увјерен да се могу стићи рокови. Рок за објаву свих резултата пописа је 1. јул.

Опасне игре

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сташа Кошарац најоштрије је осудио опасне политичке игре које високи функционери СДА, прије свега министар цивилних послова у Савјету министара БиХ Адил Османовић, играју у вези са резултатима пописа становништва у БиХ.

"Бошњачки челници никада нису одустали од опасне политике покушаја мајоризације једног или друга два конститутивна народа у БиХ", рекао је Кошарац.

Изјаву Османовића по којој СНСД кочи европски пут БиХ Кошарац је назвао безобразном, лажном и хушкачком пропагандом констатујући да се Република Српска бори за поштовање закона и за објављивање истинитих резултата пописа.

Извор: Глас Српске

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Зворник

20.04.2016 12:48

Ј.... вас глупе и Босњаке и Србе и Хрвате вама цовјек да нацрта козу на папиру ви бије изгубили или бисе потукли цијаје

ОДГОВОРИТЕ
Name

ако може тако

20.04.2016 20:40

Што политузују попис. Треба РС објавити попис у РС по Закону, па нека раде бошњаци шта хоће.

ОДГОВОРИТЕ