Da li će Parlament BiH dati novi rok za popis?

Centralni popisni biro nije postigao dogovor o jedinstvenom programu za obradu podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, a ako dogovora ne bude u narednih desetak dana, nije isključena mogućnost da od Parlamenta BiH bude zatraženo da produži rok za objavljivanje rezultata popisa.

Bosna i Hercegovina 20.04.2016 | 14:00
Da li će Parlament BiH dati novi rok za popis?

Članovi Biroa glasali su o dva prijedloga za jedinstveni program za obradu podataka, ali nijedan nije dobio potrebnu većinu glasova. Agencija za statistiku BiH će u narednim danima sačiniti izvještaj sa sjednice i uputiti ga Savjetu ministara na izjašnjenje.

Direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković izrazila je razočaranje što nakon četvoročasovne sjednice nije postignut dogovor.

"Naš prijedlog nije nov već je dostavljen samo u formalnom smislu shodno zaključcima protekle sjednice Centralnog popisnog biroa. U njemu su naši komentari na program obrade i on je samo formalno dostavljen na osnovu zaključka Biroa. U njemu nema ništa novo već su tu naši prethodni komentari i primjedbe o pitanju jedinstvenog programa obrade", rekla je Čičkovićeva. Dodala je da je ono što su predložili u skladu sa zakonom i preporukama IMO tima.

"Naš program, kada je u pitanju deterministika, znači da prihvatamo 29 pravila za izvođenje rezidenta koji je preporučio IMO tim", rekla je Čičkovićeva. Pojasnila je da se devet pravila odnosi na popravljanje materijala kada u popisnicama nema odgovora na pitanja od jedan do sedam kojima se utvrđuje rezident.

"Ne možete napamet određivati odgovor koji nedostaje", rekla je Čičkovićeva.

Ističe da su i dalje kamen spoticanja pravila za uspostavljanje rezidentnog stanovništva i da nema dogovora o popisnicama za koje se ne može jasno utvrditi da li je riječ o rezidentnim ili nerezidentnim stanovnicima.

Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić rekao je da nije isključena mogućnost da bude zatraženo od Parlamenta BiH da produži rok za objavu rezultata popisa.

"Razgovarali smo o istim pitanjima o kojima više od godinu nema saglasnosti", rekao je Jukić izražavajući nadu da će rezultati ipak biti objavljeni u zakonskom roku.

Pojasnio je da je sada sporno oko 196.000 popisnica.

Direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić kazao je da su tražili da se članovi Biroa izjasne o njihovom prijedlogu, koji će, kako navodi, BiH odvesti u EU.

"Sada je na Agenciji za statistiku BiH da shodno zakonskoj nadležnosti utvrdi metodologiju koja je u skladu sa standardima, preporukama i zakonom",  dodao je Kremić koji je uvjeren da se mogu stići rokovi. Rok za objavu svih rezultata popisa je 1. jul.

Opasne igre

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac najoštrije je osudio opasne političke igre koje visoki funkcioneri SDA, prije svega ministar civilnih poslova u Savjetu ministara BiH Adil Osmanović, igraju u vezi sa rezultatima popisa stanovništva u BiH.

"Bošnjački čelnici nikada nisu odustali od opasne politike pokušaja majorizacije jednog ili druga dva konstitutivna naroda u BiH", rekao je Košarac.

Izjavu Osmanovića po kojoj SNSD koči evropski put BiH Košarac je nazvao bezobraznom, lažnom i huškačkom propagandom konstatujući da se Republika Srpska bori za poštovanje zakona i za objavljivanje istinitih rezultata popisa.

Izvor: Glas Srpske

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Zvornik

20.04.2016 12:48

J.... vas glupe i Bosnjake i Srbe i Hrvate vama covjek da nacrta kozu na papiru vi bije izgubili ili bise potukli cijaje

ODGOVORITE
Name

ako može tako

20.04.2016 20:40

Što polituzuju popis. Treba RS objaviti popis u RS po Zakonu, pa neka rade bošnjaci šta hoće.

ODGOVORITE