Ванредно стање током ЕП-а 2016.!

Француска влада позвала је да ванредно стање у земљи остане на снази и за време Европског првенства у фудбалу и бициклистичке трке Тур д' Франс.

Фудбал 21.04.2016 | 19:20
Ванредно стање током ЕП-а 2016.!

Премијер Француске Мануел Валс изјавио је да влада те земље планира да продужи ванредно стање за још два месеца, односно да буде на снази и током одржавања Европског првенства у фудбалу.

"С обзиром на размере тог догађаја, неопходно је да безбедност буде на највишем нивоу", изјавио је Валс за радио "Франце инфо".

Ванредно стање, које је француска влада увела 13. новембра када је у Паризу извршено више терористичких напада, у којем је живот изгубило 130 људи, продужено је недавно до 26. маја.

Влада Француске планира да га продужи до краја јула, али за то је неопходна сагласност парламента.

"Француски министар унутрашњих послова Бернар Казнев ће затражити од осталих министара званично одобрење о продужењу ванредног стања", рекао је Валс.

"Ванредно стање не може трајати заувек, али је поводом великих спортских догађаја који ће уследити у нашој земљи, као што су ЕУРО и бициклистичка трка Тур д'Франс, неопходно да га продужимо", додао је премијер Француске.

ЕУРО 2016, такмичење на којем ће наступати 24 европских фудбалских репрезентација, у том случају одржало би се током ванредног стања у тој земљи.

Европско првенство је на програму од 10. јуна до 10. јула, док је најпрестижнија бициклистичка трка на свету Тур д'Франс заказана од 2. до 24. јула.

Током сваког меча Европског првенства у фудбалу на стадиону Француска у Паризу, који је био и мета терориста у новембру, биће распоређено 1.200 безбедносних службеника, док ће на осталим стадионима бити у просеку по 900.

Казнев је саопштио да је у Француској од почетка увођења ванредног стања ухапшено 400 особа, док је извешно више од 3.500 претреса објеката.

Током трајања ванредног стања полиција има већа овлашћења за хапшења и претресе, а омогућава и власти да грађанима на одређено време ограничи кретање.

Коментари / 0

Оставите коментар