Vanredno stanje tokom EP-a 2016.!

Francuska vlada pozvala je da vanredno stanje u zemlji ostane na snazi i za vreme Evropskog prvenstva u fudbalu i biciklističke trke Tur d' Frans.

Fudbal 21.04.2016 | 19:20
Vanredno stanje tokom EP-a 2016.!

Premijer Francuske Manuel Vals izjavio je da vlada te zemlje planira da produži vanredno stanje za još dva meseca, odnosno da bude na snazi i tokom održavanja Evropskog prvenstva u fudbalu.

"S obzirom na razmere tog događaja, neophodno je da bezbednost bude na najvišem nivou", izjavio je Vals za radio "France info".

Vanredno stanje, koje je francuska vlada uvela 13. novembra kada je u Parizu izvršeno više terorističkih napada, u kojem je život izgubilo 130 ljudi, produženo je nedavno do 26. maja.

Vlada Francuske planira da ga produži do kraja jula, ali za to je neophodna saglasnost parlamenta.

"Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev će zatražiti od ostalih ministara zvanično odobrenje o produženju vanrednog stanja", rekao je Vals.

"Vanredno stanje ne može trajati zauvek, ali je povodom velikih sportskih događaja koji će uslediti u našoj zemlji, kao što su EURO i biciklistička trka Tur d'Frans, neophodno da ga produžimo", dodao je premijer Francuske.

EURO 2016, takmičenje na kojem će nastupati 24 evropskih fudbalskih reprezentacija, u tom slučaju održalo bi se tokom vanrednog stanja u toj zemlji.

Evropsko prvenstvo je na programu od 10. juna do 10. jula, dok je najprestižnija biciklistička trka na svetu Tur d'Frans zakazana od 2. do 24. jula.

Tokom svakog meča Evropskog prvenstva u fudbalu na stadionu Francuska u Parizu, koji je bio i meta terorista u novembru, biće raspoređeno 1.200 bezbednosnih službenika, dok će na ostalim stadionima biti u proseku po 900.

Kaznev je saopštio da je u Francuskoj od početka uvođenja vanrednog stanja uhapšeno 400 osoba, dok je izvešno više od 3.500 pretresa objekata.

Tokom trajanja vanrednog stanja policija ima veća ovlašćenja za hapšenja i pretrese, a omogućava i vlasti da građanima na određeno vreme ograniči kretanje.

Komentari / 0

Ostavite komentar