“Ф1 не би схватила женске возаче озбиљно”!

Први човек Формуле 1 Берни Еклстон рекао је да женски возачи не би били озбиљно схваћени у шампионату и да физички не би могли брзо да возе болиде.

Остали спортови 22.04.2016 | 13:00
“Ф1 не би схватила женске возаче озбиљно”!

Међутим, Еклстон је истакао да ће се у будућности повећати број жена на водећим позицијама у Формули 1 јер су способније од мушкараца, како каже, и немају велики его.

Две жене су тренутно на водећим позицијама у Формули 1 – Клер Вилијамс и Мониша Калтенборн.

Вилијамсова је званично заменик првог човека екипе Вилијамса – свог оца Френка, али последњих година заједно са њим води тим, док је Калтенборнова на челу Заубера.

Еклстон је контроверзне коментаре изнео на конференцији о маркетингу у Лондону, на којој је истакао и да би Владимир Путин требало да води Европу.

85-годишњи Британац је такође истакао да имигранти нису ништа допринели Уједињеном Краљевству.

Троструки шампион Формуле 1 Берни Еклстон је унук имиграната који су стигли у Британију са Гренаде, острва у Карибима.

Еклстон је, иначе, познат по контроверзама, а пре седам година је за Адолфа Хитлера рекао да је знао да одради посао.

Еклстонове опаске о женским возачима очекивано су изазвале реакције, а међу првима се јавила Пипа Ман, прва Британка која је учествовала на легендарној трци Индијанаполис 500.

“Можда би неко требало да га подсети да Индикар нема контролу проклизавања, а довољно смо јаке да возимо такве болиде”, истакла је Пипа.

Последња жена која је покушала да оствари каријеру у Формули 1 је Сузи Волф. Сузи је после седам година у Шампионату немачких туринг аутомобила (ДТМ) 2012. године ангажована од стране Вилијамса на месту развојног возача. Волфова је возила на четири слободна тренинга 2014. и 2015. године и постала је прва жена која је учествовала у тркачком викенду у Формули 1 после више од 20 година.

Волфова је тада истакла да женама не недостаје снага да би могле да се изборе са потребама Формуле 1.

“Имамо 30 одсто мање мишића, тако да морамо да радимо вредно, али не видим разлог зашто жене не могу да буду довољно јаке да возе болид Формуле 1”, истакла је Волфова, која се повукла у новембру и покренула иницијативу “Усуди се да будеш другачија”, која за циљ има повећање броја жена у ауто-мото спорту.

Коментари / 0

Оставите коментар