“F1 ne bi shvatila ženske vozače ozbiljno”!

Prvi čovek Formule 1 Berni Eklston rekao je da ženski vozači ne bi bili ozbiljno shvaćeni u šampionatu i da fizički ne bi mogli brzo da voze bolide.

Ostali sportovi 22.04.2016 | 13:00
“F1 ne bi shvatila ženske vozače ozbiljno”!

Međutim, Eklston je istakao da će se u budućnosti povećati broj žena na vodećim pozicijama u Formuli 1 jer su sposobnije od muškaraca, kako kaže, i nemaju veliki ego.

Dve žene su trenutno na vodećim pozicijama u Formuli 1 – Kler Vilijams i Moniša Kaltenborn.

Vilijamsova je zvanično zamenik prvog čoveka ekipe Vilijamsa – svog oca Frenka, ali poslednjih godina zajedno sa njim vodi tim, dok je Kaltenbornova na čelu Zaubera.

Eklston je kontroverzne komentare izneo na konferenciji o marketingu u Londonu, na kojoj je istakao i da bi Vladimir Putin trebalo da vodi Evropu.

85-godišnji Britanac je takođe istakao da imigranti nisu ništa doprineli Ujedinjenom Kraljevstvu.

Trostruki šampion Formule 1 Berni Eklston je unuk imigranata koji su stigli u Britaniju sa Grenade, ostrva u Karibima.

Eklston je, inače, poznat po kontroverzama, a pre sedam godina je za Adolfa Hitlera rekao da je znao da odradi posao.

Eklstonove opaske o ženskim vozačima očekivano su izazvale reakcije, a među prvima se javila Pipa Man, prva Britanka koja je učestvovala na legendarnoj trci Indijanapolis 500.

“Možda bi neko trebalo da ga podseti da Indikar nema kontrolu proklizavanja, a dovoljno smo jake da vozimo takve bolide”, istakla je Pipa.

Poslednja žena koja je pokušala da ostvari karijeru u Formuli 1 je Suzi Volf. Suzi je posle sedam godina u Šampionatu nemačkih turing automobila (DTM) 2012. godine angažovana od strane Vilijamsa na mestu razvojnog vozača. Volfova je vozila na četiri slobodna treninga 2014. i 2015. godine i postala je prva žena koja je učestvovala u trkačkom vikendu u Formuli 1 posle više od 20 godina.

Volfova je tada istakla da ženama ne nedostaje snaga da bi mogle da se izbore sa potrebama Formule 1.

“Imamo 30 odsto manje mišića, tako da moramo da radimo vredno, ali ne vidim razlog zašto žene ne mogu da budu dovoljno jake da voze bolid Formule 1”, istakla je Volfova, koja se povukla u novembru i pokrenula inicijativu “Usudi se da budeš drugačija”, koja za cilj ima povećanje broja žena u auto-moto sportu.

Komentari / 0

Ostavite komentar