Наше Сунце је појело "супер Земљу"?

Док траје пионирски увид у друге соларне системе широм свемира, остаје једна занимљива ствар која узнемирава научнике, а везана је за наш дом, наш соларни систем и наше Сунце.

Свијет 20.04.2016 | 09:40
Наше Сунце је појело "супер Земљу"?

Астрономе занима појава која није примећена у нашем соларном систему – зашто толико других соларних система у у групи планета поседује бар једну "супер Земљу", док наш систем нема такву планету.

Реч је о великим стеновитим планетама које по саставу подсећају на Земљу, док је њихова величина знатно већа, због чега је та група названа великом Земљом или "супер Земљом".

У новом извештају научника с Универзитета у Невади, пружа се обашњење кза то ако је наш соларни систем некада давно имао такву планету или такве планете, али да их је Сунце "појело" у њиховој раној фази развоја.

"Једини физички показатељ да би 'супер Земља' могла постојати у прошлости јесте празнина која постоји између Сунца и Меркура. Она је могла бити формирана у том региону, али је вероватно 'пала' у Сунце", рекла је Ребека Мартин, која заједно с колегом Маријом Ливијом стоји иза истраживачког рада.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 0

Оставите коментар