ИААФ укинуо једну суспензију због мелдонијума!

Међународна атлетска федерација (ИААФ) укинула је суспензију бугарској троскокашици Габријели Петровој.

Остали спортови 28.04.2016 | 15:40
ИААФ укинуо једну суспензију због мелдонијума!

Пре мање од недељу дана Светска антидопинг агенција објавила је амнестију за спортисте који су били позитивни на мелдонијум пре 1. марта.

Освајачица сребрне медаље на дворанском Европском првенству у Прагу 2015. Петрова негирала је неправилности, након што је пала на допинг тесту обављеном 6. фебруара на тестирању ван такмичења. Она је рекла да је престала да користи мелдонијум у септембру.

WАДА је 1. јануара ставила мелдонијум на листу забрањених супстанци, а у септембру је објавила да ће од почетка 2016. године то учинити. WАДА је 11. априла саопштила да је прихватљиво присуство мање од једног микрограма мелдонијума у узорцима спортиста који су тестирани пре 1. марта, пошто још не може да установи колико се та супстанца задржава у организму.

Суспензије за најмање 14 руских и грузијских спортиста су укинуте прошлог петка, а од 1. јануара најмање 172 спортиста широм света били су позитивни на ту супстанцу.

Мелдонијум је постао познат почетком марта, када је бивша прва тенисерка света Марија Шарапова објавила да су њени допинг резултати били позитивни на ту супстанцу на Аустралијан опену у јануару.

Мелдонијум се користи код болести срца и утврдјено је да повећава издржљивост, побољшава опоравак, штити од стреса и побољшава рад централног нервног система. Забрањен је у САД, а може се купити у Русији, Украјини, Молдавији, Белорусији, Азербејџану и Јерменији.

Коментари / 0

Оставите коментар