IAAF ukinuo jednu suspenziju zbog meldonijuma!

Međunarodna atletska federacija (IAAF) ukinula je suspenziju bugarskoj troskokašici Gabrijeli Petrovoj.

Ostali sportovi 28.04.2016 | 15:40
IAAF ukinuo jednu suspenziju zbog meldonijuma!

Pre manje od nedelju dana Svetska antidoping agencija objavila je amnestiju za sportiste koji su bili pozitivni na meldonijum pre 1. marta.

Osvajačica srebrne medalje na dvoranskom Evropskom prvenstvu u Pragu 2015. Petrova negirala je nepravilnosti, nakon što je pala na doping testu obavljenom 6. februara na testiranju van takmičenja. Ona je rekla da je prestala da koristi meldonijum u septembru.

WADA je 1. januara stavila meldonijum na listu zabranjenih supstanci, a u septembru je objavila da će od početka 2016. godine to učiniti. WADA je 11. aprila saopštila da je prihvatljivo prisustvo manje od jednog mikrograma meldonijuma u uzorcima sportista koji su testirani pre 1. marta, pošto još ne može da ustanovi koliko se ta supstanca zadržava u organizmu.

Suspenzije za najmanje 14 ruskih i gruzijskih sportista su ukinute prošlog petka, a od 1. januara najmanje 172 sportista širom sveta bili su pozitivni na tu supstancu.

Meldonijum je postao poznat početkom marta, kada je bivša prva teniserka sveta Marija Šarapova objavila da su njeni doping rezultati bili pozitivni na tu supstancu na Australijan openu u januaru.

Meldonijum se koristi kod bolesti srca i utvrdjeno je da povećava izdržljivost, poboljšava oporavak, štiti od stresa i poboljšava rad centralnog nervnog sistema. Zabranjen je u SAD, a može se kupiti u Rusiji, Ukrajini, Moldaviji, Belorusiji, Azerbejdžanu i Jermeniji.

Komentari / 0

Ostavite komentar