Анализа: Звездин опроштај уздигнутог чела!

Црвено-бели су утакмицом против ЦСКА ставили тачку на пола године дуго путовање у Евролиги. За све остварено добили су велики аплауз навијача.

Кошарка 19.04.2016 | 23:40
Анализа: Звездин опроштај уздигнутог чела!

Изненађење се није догодило, иако је током серије ЦСКА и Звезде било неколико пута наговештавано.

У понедељак, као и у претходна два меча, "армејци" су ипак одбили офанзиву чврстог српског тима и у одлучујућим моментима квалитетом и искуством привели меч крају како су и хтели.

Комбанк арена је на опроштају од евролигашке сезоне видела једног од два највећа фаворита за освајање титуле, као и борбене црвено-беле, који су, пред финиш, великим налетом пришли фавориту са "минус 12" на поен разлике, показавши му зубе последњи пут. Међутим, више од тога нису могли.

Утрчавање навијача на терен и заједничко славље са екипом, на бис, показало је шта Звездина публика мисли о синоћ завршеној евролигашкој епизоди свог тима. У том периоду, као и претходних година, шампион Србије направио је још један корак напред, пласиравши се међу осам најбољих у Европи.

2013/14 - прва фаза
2014/15 - Топ 16
2015/16 - Топ 8

У Евролиги 2015/16 Црвена звезда Телеком одиграла је 27 утакмица, победила у 12, а изгубила 15 пута, покваривши "фифти-фифти" скор серијом против Московљана.

У Србији, Звезда је забележила 9 тријумфа, низавши у овдашње три дворане "скалпове" великана и значајно (па и драстично) скупљих тимова, као што су шампион Европе - Реал, Локомотива Кубањ, Химки, Анадолу Ефес, Панатинаикос, Уникаха...

Биле су то велике победе, у сезони Звезде за памћење, која би можда трајала и дуже од понедељка да није било њених непријатних пораза у Истанбулу од Ефеса и Дарушафаке или од Дарушафаке у Комбанк арени. Испоставило се да су ти неуспеси ускратили црвено-белима прилику да се боре за пласман на Фајнал-фор против Лаборал Куће, у серији у којој би одлазак у Берлин вероватно био реалније остварив циљ од три тријумфа над гигантом евро-кошарке.

Међутим, када се подвуче црта, остварено у такмичарској 2015/16 јасно показује величину успеха и дужине искорака Радоњићевог тима у односу на претходне године.

И пре равноправне борбе са најбогатијим европским клубом, Звезда је могла да се похвали да је створила један од најбољих тандема евролигашке сцене (Јовић-Цирбес), да је погодила са свим страницима после јесењег "лутања" са појачањима, да је нашла начин да конкретизује широке могућности Дангубића, да постепено "добија" и Гудурића за потенцијално важније улоге, као и да је повратак репрезентативаца Симоновића и Штимца био пун погодак, на обострану корист.

Разлози за задовољство шампиона Србије и АБА лиге су бројни и пружиће и клубу и навијачима довољан разлог за сатисфакцију. У серији против ЦСКА, Звезда није добила ниједан меч, али јесте још једну потврду да је равноправан члан клуба "Топ 8" и да из године у годину заиста напредује, учећи из сопственог искуства.

Пред црвено-белима сада су дани одмора, сабирања утисака, припреме за одбрану титуле у АБА лиги крајем априла, а потом и у Суперлиги, која ће почети у мају. Осврт на наступ у Евролиги 15/16 донеће за то време и Звезди и звездашима позитивну емоцију и пријатно сећање на успешно европско путовање, започето још 15. октобра, такође у Комбанк арени, убедљивом победом над Стразбуром.

Коментари / 0

Оставите коментар