Analiza: Zvezdin oproštaj uzdignutog čela!

Crveno-beli su utakmicom protiv CSKA stavili tačku na pola godine dugo putovanje u Evroligi. Za sve ostvareno dobili su veliki aplauz navijača.

Košarka 19.04.2016 | 23:40
Analiza: Zvezdin oproštaj uzdignutog čela!

Iznenađenje se nije dogodilo, iako je tokom serije CSKA i Zvezde bilo nekoliko puta nagoveštavano.

U ponedeljak, kao i u prethodna dva meča, "armejci" su ipak odbili ofanzivu čvrstog srpskog tima i u odlučujućim momentima kvalitetom i iskustvom priveli meč kraju kako su i hteli.

Kombank arena je na oproštaju od evroligaške sezone videla jednog od dva najveća favorita za osvajanje titule, kao i borbene crveno-bele, koji su, pred finiš, velikim naletom prišli favoritu sa "minus 12" na poen razlike, pokazavši mu zube poslednji put. Međutim, više od toga nisu mogli.

Utrčavanje navijača na teren i zajedničko slavlje sa ekipom, na bis, pokazalo je šta Zvezdina publika misli o sinoć završenoj evroligaškoj epizodi svog tima. U tom periodu, kao i prethodnih godina, šampion Srbije napravio je još jedan korak napred, plasiravši se među osam najboljih u Evropi.

2013/14 - prva faza
2014/15 - Top 16
2015/16 - Top 8

U Evroligi 2015/16 Crvena zvezda Telekom odigrala je 27 utakmica, pobedila u 12, a izgubila 15 puta, pokvarivši "fifti-fifti" skor serijom protiv Moskovljana.

U Srbiji, Zvezda je zabeležila 9 trijumfa, nizavši u ovdašnje tri dvorane "skalpove" velikana i značajno (pa i drastično) skupljih timova, kao što su šampion Evrope - Real, Lokomotiva Kubanj, Himki, Anadolu Efes, Panatinaikos, Unikaha...

Bile su to velike pobede, u sezoni Zvezde za pamćenje, koja bi možda trajala i duže od ponedeljka da nije bilo njenih neprijatnih poraza u Istanbulu od Efesa i Darušafake ili od Darušafake u Kombank areni. Ispostavilo se da su ti neuspesi uskratili crveno-belima priliku da se bore za plasman na Fajnal-for protiv Laboral Kuće, u seriji u kojoj bi odlazak u Berlin verovatno bio realnije ostvariv cilj od tri trijumfa nad gigantom evro-košarke.

Međutim, kada se podvuče crta, ostvareno u takmičarskoj 2015/16 jasno pokazuje veličinu uspeha i dužine iskoraka Radonjićevog tima u odnosu na prethodne godine.

I pre ravnopravne borbe sa najbogatijim evropskim klubom, Zvezda je mogla da se pohvali da je stvorila jedan od najboljih tandema evroligaške scene (Jović-Cirbes), da je pogodila sa svim stranicima posle jesenjeg "lutanja" sa pojačanjima, da je našla način da konkretizuje široke mogućnosti Dangubića, da postepeno "dobija" i Gudurića za potencijalno važnije uloge, kao i da je povratak reprezentativaca Simonovića i Štimca bio pun pogodak, na obostranu korist.

Razlozi za zadovoljstvo šampiona Srbije i ABA lige su brojni i pružiće i klubu i navijačima dovoljan razlog za satisfakciju. U seriji protiv CSKA, Zvezda nije dobila nijedan meč, ali jeste još jednu potvrdu da je ravnopravan član kluba "Top 8" i da iz godine u godinu zaista napreduje, učeći iz sopstvenog iskustva.

Pred crveno-belima sada su dani odmora, sabiranja utisaka, pripreme za odbranu titule u ABA ligi krajem aprila, a potom i u Superligi, koja će početi u maju. Osvrt na nastup u Evroligi 15/16 doneće za to vreme i Zvezdi i zvezdašima pozitivnu emociju i prijatno sećanje na uspešno evropsko putovanje, započeto još 15. oktobra, takođe u Kombank areni, ubedljivom pobedom nad Strazburom.

Komentari / 0

Ostavite komentar