Експлозија као почетак "пролећне офанзиве"

Експлозија је рано јутрос потресла централни део Кабула и сведоци су видели густи црни дим у близини амбасаде САД у авганистанској престоници.

Свијет 19.04.2016 | 09:00
Експлозија као почетак "пролећне офанзиве"

За сада нема података о жртвама, преноси Ројтерс, наводећи да су се огласиле сирене са подручја амбасаде, која се налази у близини седишта главне мисије НАТО у Авганистану.

Из америчке амбасаде и НАТО је саопштено да нису имали последица од експлозије.

„Гардијан“ преноси да су талибани преузели одговорност за напад, док ББЦ пише да су талибани јуче најавили своју „пролећну офанзиву“ па је вероватно да је ова експлозија део тога.

Талибани су упозорили да ће „покренути обимне нападе на положаје непријатеља широм земље“.

Председник Авганистана Ашраф Гани рекао је да је неколико људи убјено и рањено у нападу чија је мета била главна безбедносна агенција Авганистана.

Један званичник је истакао да је бомбаш-самоубица вероватно извршио напад. Портпарол авганистанског Министарства унутрашњих послова рекао је да су се након експлозије чули пуцњи.

Како каже, област су окружили припадници безбедносних снага

ББЦ наводи да се експлозија само чула у амбасади САД иако су неки медији пренели да се експлозија догодила у њеној близини.

Ројтерс преноси изјаву сведока који каже да су се пуцњи чули више од пола сата након експлозије, а исто тврди и полиција Кабула.

Неколико безбедносних агенције се налази у тој области, укључујући Национални директорат за безбедност, наводи „Гардијан“. Осим тога, само неколико стотина метара удаљени су Министарство одбране и председничка палата.

Председничка плата издала је саопштење којим је најснажније осудила напад.

Портпарол једне болнице изјавио је да су примили осам лакше рањених авганистанских војника.

Коментари / 0

Оставите коментар