Eksplozija kao početak "prolećne ofanzive"

Eksplozija je rano jutros potresla centralni deo Kabula i svedoci su videli gusti crni dim u blizini ambasade SAD u avganistanskoj prestonici.

Svijet 19.04.2016 | 09:00
Eksplozija kao početak "prolećne ofanzive"

Za sada nema podataka o žrtvama, prenosi Rojters, navodeći da su se oglasile sirene sa područja ambasade, koja se nalazi u blizini sedišta glavne misije NATO u Avganistanu.

Iz američke ambasade i NATO je saopšteno da nisu imali posledica od eksplozije.

„Gardijan“ prenosi da su talibani preuzeli odgovornost za napad, dok BBC piše da su talibani juče najavili svoju „prolećnu ofanzivu“ pa je verovatno da je ova eksplozija deo toga.

Talibani su upozorili da će „pokrenuti obimne napade na položaje neprijatelja širom zemlje“.

Predsednik Avganistana Ašraf Gani rekao je da je nekoliko ljudi ubjeno i ranjeno u napadu čija je meta bila glavna bezbednosna agencija Avganistana.

Jedan zvaničnik je istakao da je bombaš-samoubica verovatno izvršio napad. Portparol avganistanskog Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da su se nakon eksplozije čuli pucnji.

Kako kaže, oblast su okružili pripadnici bezbednosnih snaga

BBC navodi da se eksplozija samo čula u ambasadi SAD iako su neki mediji preneli da se eksplozija dogodila u njenoj blizini.

Rojters prenosi izjavu svedoka koji kaže da su se pucnji čuli više od pola sata nakon eksplozije, a isto tvrdi i policija Kabula.

Nekoliko bezbednosnih agencije se nalazi u toj oblasti, uključujući Nacionalni direktorat za bezbednost, navodi „Gardijan“. Osim toga, samo nekoliko stotina metara udaljeni su Ministarstvo odbrane i predsednička palata.

Predsednička plata izdala je saopštenje kojim je najsnažnije osudila napad.

Portparol jedne bolnice izjavio je da su primili osam lakše ranjenih avganistanskih vojnika.

Komentari / 0

Ostavite komentar