Нови начин варања "осваја" бициклизам!

Удружење друмских бициклиста (ЦПА) затражило је да бициклистичка унија (УЦИ) изриче "примерене казне" за возаче који користе скривене електромоторе.

Остали спортови 23.04.2016 | 21:40
Нови начин варања "осваја" бициклизам!

ЦПА очекује од УЦИ да такмичари који користе "механички допонговане" билицкле могу добити и доживотну забрану учешћа на тркама.

Пошто су Француска телевизија и италијанске новине "Коријере дела Сера" објавили извештај о скривеним електромоторима, документован снимцима топлотног зрачења из сумњивих бицикала, ЦПА је затражило да УЦИ узме у обзир "то што је откривено" и да "се свим средствима бори против те нове куге у бициклизму".

Удружење бициклиста на чијем је челу Ђани Буњо је изразило спремност да сарађује са УЦИ за побољшање контроле и "хватање починилаца ових срамних и неспортских дела".

"ЦПА захтева да УЦИ наметне примерене и строге казне, укључујуц́и доживотно суспендовање тркача који су починили та кажњива дела, јер бацају љагу на вец́ину поштених бициклиста", саопштило је удружење помињући могуц́ност тужбе против НН лица "јер је незамисливо да возачи користе такав уређај без саучесника".

Први и, за сада, једини доказан случај механичког варање је из јануара, када је на Светском првенству у цикло-кросу бицикл младе белгијске такмичарке растављен и у цеви испод седишта је нађен електромотор са акумулатором.

У извештају у француској емисији "Стад 2", у недељу је приказано како је термичка камера снимила сумњив извор топлоте такође из цеви седишта једног бицикла током трке професионалаца "Страде бјанке" у марту, а потом и током једне бициклистчко-спортске трке (ГРАНФОНДО).

Изгледа да би допинг могао да постане најмањи проблем професионалног бициклизма.

Коментари / 0

Оставите коментар