Novi način varanja "osvaja" biciklizam!

Udruženje drumskih biciklista (CPA) zatražilo je da biciklistička unija (UCI) izriče "primerene kazne" za vozače koji koriste skrivene elektromotore.

Ostali sportovi 23.04.2016 | 21:40
Novi način varanja "osvaja" biciklizam!

CPA očekuje od UCI da takmičari koji koriste "mehanički dopongovane" bilickle mogu dobiti i doživotnu zabranu učešća na trkama.

Pošto su Francuska televizija i italijanske novine "Korijere dela Sera" objavili izveštaj o skrivenim elektromotorima, dokumentovan snimcima toplotnog zračenja iz sumnjivih bicikala, CPA je zatražilo da UCI uzme u obzir "to što je otkriveno" i da "se svim sredstvima bori protiv te nove kuge u biciklizmu".

Udruženje biciklista na čijem je čelu Đani Bunjo je izrazilo spremnost da sarađuje sa UCI za poboljšanje kontrole i "hvatanje počinilaca ovih sramnih i nesportskih dela".

"CPA zahteva da UCI nametne primerene i stroge kazne, uključujući doživotno suspendovanje trkača koji su počinili ta kažnjiva dela, jer bacaju ljagu na većinu poštenih biciklista", saopštilo je udruženje pominjući mogućnost tužbe protiv NN lica "jer je nezamislivo da vozači koriste takav uređaj bez saučesnika".

Prvi i, za sada, jedini dokazan slučaj mehaničkog varanje je iz januara, kada je na Svetskom prvenstvu u ciklo-krosu bicikl mlade belgijske takmičarke rastavljen i u cevi ispod sedišta je nađen elektromotor sa akumulatorom.

U izveštaju u francuskoj emisiji "Stad 2", u nedelju je prikazano kako je termička kamera snimila sumnjiv izvor toplote takođe iz cevi sedišta jednog bicikla tokom trke profesionalaca "Strade bjanke" u martu, a potom i tokom jedne biciklistčko-sportske trke (GRANFONDO).

Izgleda da bi doping mogao da postane najmanji problem profesionalnog biciklizma.

Komentari / 0

Ostavite komentar