Бешлагић проглашен за личност године у БиХ

Добитник награде „Вечерњаков печат“ за особу године у Босни и Херцеговини у 2015. години је глумац Енис Бешлагић. Признање му је на свечаности у Хрватском дому Херцег Стјепан Косача у Мостару уручио предсједник Хрватског сабора Жељко Реинер.

Босна и Херцеговина 12.04.2016 | 07:20
Бешлагић проглашен за личност године у БиХ

Бешлагић је био један од волонтера који су данима радили на припреми сарајевског стадиона Кошево за мисно славље које је предводио папа Фрањо за вријеме прошлогодишње посјете Босни и Херцеговини.

"Сарајево и Босна и Херцеговина су се пред очима цијелог свијета показали одличним домаћинима Светом Оцу. Много је оних који су на разне начине допринијели да овај догађај учине незаборавним, а поруке папе Фрање стигну до вјерника и свих људи добре воље не само у БиХ него и пуно даље. Ипак, по оцјени читаталаца „Вечерњег листа“ и оцјењивачког суда својим понашањем и дјелима у протеклој године се један човјек посебно истакао, а своју величину је показао управо у припреми посјете Светог Оца", службено је образложење одлуке о проглашењу Бешлагића особом године у БиХ.

На манифестацији коју су директно преносили БХРТ, ХРТ, РТЦГ, РТРС те више регионалних и локалних тв и радио станица, уручене су награде „Вечерњаков печат“ у чак 16 категорија, међу којима је 5 посебних награда заслужним појединцима и организацијама који су својим дјеловањем обиљежили годину која је за нама.

Награду за "Особу године у Европи" добио је предсједник Словачке Андреј Киска, а награду му је уручио члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

Лауреат у категорији "Понос БиХ - Хуманост" је страдали полицајац Драган Ђурић, а ову награду је представнику МУП-а Републике Српске, Жарку Лакети додијелио главни уредник Вечерњег листа Дражен Кларић. Награду у категорији "Понос БиХ – потхват" примио је Енес Омеровић из руку директора ХТ ЕРОНЕТ-а Вилима Приморца.

У категорији "Понос БиХ – успјех" добитница је Дивна Аничић којој је награду предао генерални директор БХРТ-а Белмин Карамехмедовић.

„Вечерњаков печат“ у категорији "Дипломат године" добила је амбасадор САД-а у БиХ Морин Кормак, а плакету и печат јој је уручио директор Уницредит банке у БиХ Иван Влахо.

Посебно признање је додијељено Међурелигијском вијећу БиХ за екуменски рад, а награду Јакобу Финцију уручио је високи представник Валентин Инцко.

У категорији "Култура" овогодишњи добитник је мостарски глумац Славен Кнезовић коме је награду уручио директор ХРТ-а Синиша Ковачић. Вечерњаков печат додијелио је и посебно признање удружењу босанских Хрвата "Прстен" из Загреба. Награду је предсједнику Удружења Мији Марићу додијелио савјетник управе Стyриа Медиа Гроуп АГ Иван Тољ.

Спортиста године према избору „Вечерњаковог печата“ је атлетичар Амел Тука. Награду му је уручила уредница спортског програма БХТ1 Медина Шехић. Још једно посебно признање уручено је познатој хрватско-њемачкој хуманитарки Олги Стос. Награду јој је предао Маринко Гиља, директор Електропривреде ХЗХБ.

Премијер Федерације БиХ, Фадил Новалић је „Вечерњаков печат“ за науку уручио добитнику Дражану Ерићу, док је у категорији „Господарство“ лауреат 15. издања „Вечерњаковог печата“ Стипе Врањеш. Он је награду примио из руку шефа мисије ОЕБС-а у БиХ, Џонатана Мура.

Предсједништво БиХ као колективни шеф државе добитник је Печата за „политичара године“.

Посебно признање ове године добили су Уједињене нације, а награду је премијер Херцеговачко-неретванске жупаније Невенко Херцег уручио резидентној координаторици УН-а у БиХ, Сезин Синаноглу.

Још једно посебно признање уручено је у оквиру овогодишњег „Вечерњаковог печата“ европском повјеренику за политику сусједства и проширење, Јоханесу Хахну. Награду му је раније предала замјеница главног уредника Вечерњег листа БиХ Валентина Рупчић.

Велики интерес је владао за 15. по реду „Вечерњаков печат“, којем су присуствовали бројни домаћи и инострани званичници, укључујући предсједнике Словачке и Црне Горе, Андреја Киску и Филипа Вујановића те предсједницу Хрватске Колинду Грабар-Китаровић. Уз чланове Предсједништва БиХ, Младена Иванића и Драгана Човића, манифестацији је присуствовао и предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић те предсједник Хрватског сабора Жељко Реинер и предсједавајући Прердставничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ, Младен Босић.

Међу званицима су били и предсједник и премијер Федерације БиХ, Маринко Чавара и Фадил Новалић.

(Н1)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

мики

12.04.2016 06:03

кога ово интересује?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ццц

12.04.2016 06:17

Сваког нормалног,ко зели мир у Босни и Херцеговини!

Name

Ре.мики

12.04.2016 06:35

Засто цитас ако те неинтересује.

Name

Д.Е.

12.04.2016 06:05

Браво за доктора Ерића.Честитке из Скандинавије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лили

12.04.2016 06:27

Изненадјење је овако кад признање добије нормалан лик

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

12.04.2016 07:01

Види може и нормално!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ШЕМСО

12.04.2016 07:20

ГЛАС ЗА ШЕМСУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

васке

12.04.2016 08:38

Семсо им је тако одрзао предавање,да су политицари рекли Јој куд де наградисмо.Браво Семсо,због тебе сам Босанац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ронхил

12.04.2016 10:52

А Милета нема да буде медју пријатељима из Вечерњаковог окружења, својим Велепослаником Чавићем, Бевандом, и инима, нема га данас ни да буде са Зеки преводилац Вућићу на мостарском велесајму... Ех, а био и господар Ронхил промицатељ херцегбосанског господарства и носилац вечерњаковог печата. И још се труди!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

12.04.2016 12:57

А ја мислио сесељ

ОДГОВОРИТЕ