Директор ФИБА Европе: Мајке и ово морају да раде!

"Заштита породице тражи и овакве потезе", објаснио је Камил Новак.

Кошарка 20.04.2016 | 09:00
Директор ФИБА Европе: Мајке и ово морају да раде!

ФИБА је рекла своје и донела одлуку, избацивши велики број репрезентација са наредног Европског првенства.

Такмичења које организује Евролига трн су у оку европске куће кошарке, која се помирила са одласком 11 највећих клубова, али не жели да скрштених руку посматра како се велики број екипа приклања Еврокупу, а не ФИБА Лиги шампиона.

У разговору с грчким новинарима, извршни директор ФИБА Европе говорио је о том "рату":

"У суштини, Евролига је једна компанија, ЕЦА (Еуролеагуе Цоммерциал Ассетс), са седиштем у Луксембургу и са 11 тимова који су њени чланови. Мимо договора са тим екипама, обећано је гарантовано несто у Еврокупу одређеним лигама, на основу пласмана. Тако, би у то такмичење одлазиће одређене трећепласиране, четвртопласиране или петопласиране екипе, у случају да је такав договор. Међутим, овај метод је показао проблеме. То је замка за домаћа такмичења".

"'ЕЦА' је пружила трогодишње уговоре тим екипама (које би у Еврокуп). Сваки тим има своје циљеве и сваки финансијер хоће да види свој тим како прави напредак. Како то може да се догоди ако су сва места заузета и пре сезоне? На датум 20. марта, ФИБА је одлучила да са изузетком свих 16 тимова, свака лига и сваки тим који се договори са Еврокупом трпи последице"

Зашто је толико тимова одабрало страну Евролиге уместо страну ФИБА?

"Када вам је понуђена могућност да играте у такмичњу без условљавања вашим успехом или вашим пласманом, неки тимови ће пристати на то. То може бити добро за клуб, али дефинитивно неће бити добро за спорт. ФИБА верује да основни принцип свих европских такмичења треба да буде заснован на учешћу клубова на основу пласмана. Ако спортски критеријуми нису важни, зашто бисмо онда имали домаћа такмичења? Шта би била њихова сврха".

И Новак је означио 20. април као Дан Д за доношење дефинитивне одлуке, док је пристао да говори и о судбини кажњених на предолимпијским и олимпијским турнирима.

"ФИБА Европа тражиће од ФИБА да прошири казне на глобални ниво, са последицама које ће бити присутне и на олимпијском турниру и на олимпијским квалификацијама. Извршни одбор ФИБА састаће се крајем недеље и размотриће тај предлог ФИБА Европе. Веома је могуће да ће се то проширење казни и догодити"

Да ли је овај потез ФИБА само претња или једноставно начин да се клубови и лиге ставе под притисак.

"Ово је веома озбиљно питање. Верујте ми, овај потез није једноставно одлучен. Постојала је озбиљна дискусија у ФИБА Европи пре него што смо одлучили овако нешто. Било је озбиљних питања и мораћемо да радимо са озбиљним последицама. Понекад, мајка мора да предузме тежак и болан потез да би заштитила своју породицу. То је оно што у овом тренутку радимо, да бисмо сачували кошарку. ФИБА Европа морала је да направи овај корак због околности које су биле створене", подвукао је Новак.

Коментари / 0

Оставите коментар