Direktor FIBA Evrope: Majke i ovo moraju da rade!

"Zaštita porodice traži i ovakve poteze", objasnio je Kamil Novak.

Košarka 20.04.2016 | 09:00
Direktor FIBA Evrope: Majke i ovo moraju da rade!

FIBA je rekla svoje i donela odluku, izbacivši veliki broj reprezentacija sa narednog Evropskog prvenstva.

Takmičenja koje organizuje Evroliga trn su u oku evropske kuće košarke, koja se pomirila sa odlaskom 11 najvećih klubova, ali ne želi da skrštenih ruku posmatra kako se veliki broj ekipa priklanja Evrokupu, a ne FIBA Ligi šampiona.

U razgovoru s grčkim novinarima, izvršni direktor FIBA Evrope govorio je o tom "ratu":

"U suštini, Evroliga je jedna kompanija, ECA (Euroleague Commercial Assets), sa sedištem u Luksemburgu i sa 11 timova koji su njeni članovi. Mimo dogovora sa tim ekipama, obećano je garantovano nesto u Evrokupu određenim ligama, na osnovu plasmana. Tako, bi u to takmičenje odlaziće određene trećeplasirane, četvrtoplasirane ili petoplasirane ekipe, u slučaju da je takav dogovor. Međutim, ovaj metod je pokazao probleme. To je zamka za domaća takmičenja".

"'ECA' je pružila trogodišnje ugovore tim ekipama (koje bi u Evrokup). Svaki tim ima svoje ciljeve i svaki finansijer hoće da vidi svoj tim kako pravi napredak. Kako to može da se dogodi ako su sva mesta zauzeta i pre sezone? Na datum 20. marta, FIBA je odlučila da sa izuzetkom svih 16 timova, svaka liga i svaki tim koji se dogovori sa Evrokupom trpi posledice"

Zašto je toliko timova odabralo stranu Evrolige umesto stranu FIBA?

"Kada vam je ponuđena mogućnost da igrate u takmičnju bez uslovljavanja vašim uspehom ili vašim plasmanom, neki timovi će pristati na to. To može biti dobro za klub, ali definitivno neće biti dobro za sport. FIBA veruje da osnovni princip svih evropskih takmičenja treba da bude zasnovan na učešću klubova na osnovu plasmana. Ako sportski kriterijumi nisu važni, zašto bismo onda imali domaća takmičenja? Šta bi bila njihova svrha".

I Novak je označio 20. april kao Dan D za donošenje definitivne odluke, dok je pristao da govori i o sudbini kažnjenih na predolimpijskim i olimpijskim turnirima.

"FIBA Evropa tražiće od FIBA da proširi kazne na globalni nivo, sa posledicama koje će biti prisutne i na olimpijskom turniru i na olimpijskim kvalifikacijama. Izvršni odbor FIBA sastaće se krajem nedelje i razmotriće taj predlog FIBA Evrope. Veoma je moguće da će se to proširenje kazni i dogoditi"

Da li je ovaj potez FIBA samo pretnja ili jednostavno način da se klubovi i lige stave pod pritisak.

"Ovo je veoma ozbiljno pitanje. Verujte mi, ovaj potez nije jednostavno odlučen. Postojala je ozbiljna diskusija u FIBA Evropi pre nego što smo odlučili ovako nešto. Bilo je ozbiljnih pitanja i moraćemo da radimo sa ozbiljnim posledicama. Ponekad, majka mora da preduzme težak i bolan potez da bi zaštitila svoju porodicu. To je ono što u ovom trenutku radimo, da bismo sačuvali košarku. FIBA Evropa morala je da napravi ovaj korak zbog okolnosti koje su bile stvorene", podvukao je Novak.

Komentari / 0

Ostavite komentar