Сушилице за руке шире више бактерија од папирних убруса

Купатила су идеална локација за размножавање микроба који изазивају болести на рукама. Ипак, многи често напусте тоалет без прања руку. На ову навику нарочито би требало обратити пажњу у здравственим установама јер се у њима налазе угрожени пацијенти.

Здравље 18.04.2016 | 11:17
Сушилице за руке шире више бактерија од папирних убруса

На ову навику нарочито би требало обратити пажњу у здравственим установама јер се у њима налазе угрожени пацијенти.

Одавно су познати резултати истраживање да апарати са топлим ваздухом за сушење руку могу да распростру бактерије у ваздух, док папирни убруси скоро никако не ослобађају бактерије.

Међутим, нови апарати за сушење руку произвођача Дајсон стварају знатно већи проблем корисницима јер шире већи број бактерија од осталих уређаја. Оне се у ваздуху задржавају дужи временски период, и то на већој удаљености, а ову појаву забележили су научници који су недавно објавили студију у часопису “Јоурнал оф Апплиед Мицробиологy”.

"Резултати овог истраживања указују на то да би на локацијама, на којима су најважнији хигијена и заштита од инфекција, као што су здравствена и прехрамбена индустрија, избор метода за сушење руку требало пажљиво размотрити", закључили су аутори.

За потребе студије, аутори Патрик Кимит и Кит Редвеј са Универзитета Вестминстер у Лондону упоредили су вирусне ‘експлозије’ с папирних убруса, стандардних апарата за сушење руку и оних које производи компанија Дајсон. Истраживачи су експеримент спровели на три особе које су, носећи заштитне рукавице, посуле руке честицама вируса МС2.

Истраживачи су након тога узели узорке ваздуха и заробљених вируса на плочама које су поставили на 9 места у купатилу, доступним одраслима и деци. Установљено је да плоче садрже танак слој бактерије ешерихије коли.

Апарати за сушење руку до сада су се показали као место за највеће ширење вирусних наслага.

Код апарата за сушење руку команије Дајсон показало се да у ваздуху има чак 1.300 пута више бактерија него на папирним убрусима.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар