Sušilice za ruke šire više bakterija od papirnih ubrusa

Kupatila su idealna lokacija za razmnožavanje mikroba koji izazivaju bolesti na rukama. Ipak, mnogi često napuste toalet bez pranja ruku. Na ovu naviku naročito bi trebalo obratiti pažnju u zdravstvenim ustanovama jer se u njima nalaze ugroženi pacijenti.

Zdravlje 18.04.2016 | 11:17
Sušilice za ruke šire više bakterija od papirnih ubrusa

Na ovu naviku naročito bi trebalo obratiti pažnju u zdravstvenim ustanovama jer se u njima nalaze ugroženi pacijenti.

Odavno su poznati rezultati istraživanje da aparati sa toplim vazduhom za sušenje ruku mogu da rasprostru bakterije u vazduh, dok papirni ubrusi skoro nikako ne oslobađaju bakterije.

Međutim, novi aparati za sušenje ruku proizvođača Dajson stvaraju znatno veći problem korisnicima jer šire veći broj bakterija od ostalih uređaja. One se u vazduhu zadržavaju duži vremenski period, i to na većoj udaljenosti, a ovu pojavu zabeležili su naučnici koji su nedavno objavili studiju u časopisu “Journal of Applied Microbiology”.

"Rezultati ovog istraživanja ukazuju na to da bi na lokacijama, na kojima su najvažniji higijena i zaštita od infekcija, kao što su zdravstvena i prehrambena industrija, izbor metoda za sušenje ruku trebalo pažljivo razmotriti", zaključili su autori.

Za potrebe studije, autori Patrik Kimit i Kit Redvej sa Univerziteta Vestminster u Londonu uporedili su virusne ‘eksplozije’ s papirnih ubrusa, standardnih aparata za sušenje ruku i onih koje proizvodi kompanija Dajson. Istraživači su eksperiment sproveli na tri osobe koje su, noseći zaštitne rukavice, posule ruke česticama virusa MS2.

Istraživači su nakon toga uzeli uzorke vazduha i zarobljenih virusa na pločama koje su postavili na 9 mesta u kupatilu, dostupnim odraslima i deci. Ustanovljeno je da ploče sadrže tanak sloj bakterije ešerihije koli.

Aparati za sušenje ruku do sada su se pokazali kao mesto za najveće širenje virusnih naslaga.

Kod aparata za sušenje ruku komanije Dajson pokazalo se da u vazduhu ima čak 1.300 puta više bakterija nego na papirnim ubrusima.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar