Научите да дишете пуним плућима

Прво што научимо чим се родимо је дисање, али начин на који телу обезбеђујемо довољно кисеоника и ослобађамо га штетних материја, умногоме утиче на здравље организма, пишу "Вечерње новости".

Здравље 18.04.2016 | 11:15
Научите да дишете пуним плућима

Стручњаци су установили да већина људи дише плитко, тако да у плућа не стиже довољно квалитетног ваздуха. И погрбљено држање узрокује плитко дисање јер је дијафрагма притиснута, а плућа увучена, и не користи се њихов пуни капацитет.

Дисање може да се побољша јогом и сличним техникама, али и неким аеробним вежбама. Најбоље је да се раде ујутро, непосредно након устајања и на празан желудац, а спортистима се саветује да их раде после редовног тренинга, за опуштање.Правилним дисањем се јачају срце и имуни систем, побољшава циркулација у свим унутрашњим органима, варење хране и пробава, тело се опушта и ослобађа од стреса.

Постоје разне технике дисања, са успоравањем броја удисаја, кроз нос, кроз једну па кроз другу ноздрву, антистрес... Стручњаци саветују да је најважније да се удисањем искористи пун капацитет плућа, и издисати треба полако, да би се сав ваздух избацио из плућа.

ОСЛОБАЂАЊЕ ОД НАПЕТОСТИ

Правилним дисањем тело се ослобађа чак 70 одсто штетних материја и токсина. Истовремено на овај начин се ум и тело ослобађају напетости. Кад смо под стресом, уплашени, забринути или љути, тело се стисне. Мишићи се напну, а дисање постаје плиће.


Лежећи положај

Лезите на леђа, руке су опуштене, а дланови су на стомаку. Дишите уобичајено, али обратите пажњу да ли се дланови равномерно подижу и спуштају. Наиме, код правилног дисања се приликом удисаја абдомен подиже, а приликом издисаја спушта. Да бисте научили технику правилног дисања, полако удахните кроз нос и бројите до пет, задржите дах пет секунди и полако издахните кроз уста, полако док избројите до пет. Понављајте поступак током три до пет минута.

Стојећи положај

Раскорачни став, руке су опуштене поред тела. Полако почните да удишете, бројите до пет и лагано ширите руке на горе, да буду паралелно изнад главе. Задржите се у овом положају пет секунди, а затим издахните ваздух док избројите до пет и лагано спуштајте руке уз истовремено спуштање горњег дела тела. У завршном положају глава, обе руке и читав горњи део тела треба да висе према тлу. Поновите удах дижући се из тог положаја у усправни са подигнутим рукама.

Новости

 

Коментари / 0

Оставите коментар