Naučite da dišete punim plućima

Prvo što naučimo čim se rodimo je disanje, ali način na koji telu obezbeđujemo dovoljno kiseonika i oslobađamo ga štetnih materija, umnogome utiče na zdravlje organizma, pišu "Večernje novosti".

Zdravlje 18.04.2016 | 11:15
Naučite da dišete punim plućima

Stručnjaci su ustanovili da većina ljudi diše plitko, tako da u pluća ne stiže dovoljno kvalitetnog vazduha. I pogrbljeno držanje uzrokuje plitko disanje jer je dijafragma pritisnuta, a pluća uvučena, i ne koristi se njihov puni kapacitet.

Disanje može da se poboljša jogom i sličnim tehnikama, ali i nekim aerobnim vežbama. Najbolje je da se rade ujutro, neposredno nakon ustajanja i na prazan želudac, a sportistima se savetuje da ih rade posle redovnog treninga, za opuštanje.Pravilnim disanjem se jačaju srce i imuni sistem, poboljšava cirkulacija u svim unutrašnjim organima, varenje hrane i probava, telo se opušta i oslobađa od stresa.

Postoje razne tehnike disanja, sa usporavanjem broja udisaja, kroz nos, kroz jednu pa kroz drugu nozdrvu, antistres... Stručnjaci savetuju da je najvažnije da se udisanjem iskoristi pun kapacitet pluća, i izdisati treba polako, da bi se sav vazduh izbacio iz pluća.

OSLOBAĐANjE OD NAPETOSTI

Pravilnim disanjem telo se oslobađa čak 70 odsto štetnih materija i toksina. Istovremeno na ovaj način se um i telo oslobađaju napetosti. Kad smo pod stresom, uplašeni, zabrinuti ili ljuti, telo se stisne. Mišići se napnu, a disanje postaje pliće.


Ležeći položaj

Lezite na leđa, ruke su opuštene, a dlanovi su na stomaku. Dišite uobičajeno, ali obratite pažnju da li se dlanovi ravnomerno podižu i spuštaju. Naime, kod pravilnog disanja se prilikom udisaja abdomen podiže, a prilikom izdisaja spušta. Da biste naučili tehniku pravilnog disanja, polako udahnite kroz nos i brojite do pet, zadržite dah pet sekundi i polako izdahnite kroz usta, polako dok izbrojite do pet. Ponavljajte postupak tokom tri do pet minuta.

Stojeći položaj

Raskoračni stav, ruke su opuštene pored tela. Polako počnite da udišete, brojite do pet i lagano širite ruke na gore, da budu paralelno iznad glave. Zadržite se u ovom položaju pet sekundi, a zatim izdahnite vazduh dok izbrojite do pet i lagano spuštajte ruke uz istovremeno spuštanje gornjeg dela tela. U završnom položaju glava, obe ruke i čitav gornji deo tela treba da vise prema tlu. Ponovite udah dižući se iz tog položaja u uspravni sa podignutim rukama.

Novosti

 

Komentari / 0

Ostavite komentar