Не питајте одакле су "калашњикови"!

Арсенал оружја откривен у стану терористе Реде Крикета био је из Хрватске. Наоружање терориста који су у новембру напали Париз потиче из Србије. Код браће Куаши који су напали "Шарли Ебдо" у Паризу пронађена је муниција из Босне и Херцеговине. 

Регион 18.04.2016 | 07:39
Не питајте одакле су "калашњикови"!

И док можда ови терористи немају пуно тога заједничког, оно што им је заједничко јесте оружје са подручја Балкана.

У тексту под називом "Не питајте одакле су 'калашњикови'", угледни британски "Тхе Ецономист" наводи да више није изненађујуће да оружје које користе терористи потиче управо са Балкана.

Наиме, након распада Југославије, у бившим републикама је остао завидан арсенал. Према подацима једног истраживања, у рукама појединаца широм Балкана налази се чак шест милиона комада наоружања, од којих је већина нерегистрована. Највећи број овог наоружања је у Србији и Босни и Херцеговини.

Наиме, недавно је у околини Марсеља откривено 26 "калашњикова" који потичу из бивше Југославије. Оно што је интересантно јесте да су велики купци заправо владе западних земаља. Тако су 2014. године амерички, британски, канадски и аустралијски теретни авиони прикупили и превезли чак 22 милиона оквира муниције и другог наоружања из Албаније и пребацили их курдским Пешмергама, који се боре против Исламске државе.

"У овом случају муниција је била бесплатна. Албанија ју је донирала како би добила политичку похвалу од Вашингтона", каже Евелин Фаркаш, некадашњи амерички званичник.

Међутим, у већини случајева ради се о уносним уговорима. Наиме, многе паравојне и полицијске снаге на Блиском истоку користе "калашњикове", а махом сви потичу управо са Балкана, јер их нико на Западу не производи.

Штавише, САД купују сандуке "калашњикова" од србијанске "Заставе" још од краја двијехиљадитих година, а углавном их купују за ирачке и авганистанске безбједносне снаге. Дио тог наоружања и муниције заврши и на локалним пијацама.

Извор: Независне новине

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Србин

18.04.2016 06:25

Враћа им се све,злобницима амерчким преко ЕУ и НАТО-а. Рекао им је Слободан Милошевић да се бори против терориста али они ипак бомбардоваше Србе. Председник Републике Српске Радован Караџић заједно са Генералом Војске Републике Српске Ртаком Младићем говорио је да се боре против мудћахедина-исламиста,али НАТО бомбардова Срба. Председник Републике Српске Книнске Крајине Милан Мартић је говорио да се бори против усташа али НАТО после потписивања примирја подржа прогон у мирној ноћи преко 300 000 Срба из најбогатијих и најљепших дјелова хрватске. Дакле Срби су као већински народ у СФРЈ нормално да живели у свим дјеловима СФРЈ,данашњих умјетних држава,али они приказаше како су Срби тамо насељени изкључиво због тога што су протјерали друге,и када год могу и данас они окрећу леђа Србима. Сада са великом задовољством би Срби требали да прате уништавање Хришћана по Европи за сада а ускоро и по америци јер су то Срби већ прошли али ће нажалост због погрешне политике проћи опет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Србин

18.04.2016 08:46

Нису сви људи тако хрђави, као што то хрђав човјек мисли... Цитат Иве Андрића

Name

словенац

18.04.2016 06:50

@Србин______ Кад си толики зналац, реци јесу ли у Словенији били муслимани терористи? Од Словеније је све и поцело

ОДГОВОРИТЕ
Name

нота бене

18.04.2016 07:02

Све је почело од "Брисела и Wасхингтона". "Србин" је само то хтио рећи, бар мени тако изгледа. Сад су добили лоптицу назад. Како сијали тако и жању. Иначе, слажем се с тобом, најподобнија г.вна су нашли у Словенији тако да су нас оданде почели разваљивати. Касније је било лако, и Рвати раширише ноге само тако, а затим и Алијини. И све што је Тито градио 50 година оде у п.м. А Милошевић није ништа бољи ни од Кучана ни од Тудјмана ни од Алије. Све у свему септичка, пуна до врха.

Name

ре нота бене

18.04.2016 09:12

Најбољи коментар икад написан и у пар реценица си све рекао.Свака цаст !

Name

сноуден

18.04.2016 07:10

Ко га то брига ...Орузје је исло преко границног прелаза Стрмица...За прљаве послове Хрватског лобија који је све прљаве послове радио преко прелаза Стрмица засметао је припадник границне полиције по националносто Србин који је помутио конце ,у тим пословима јер је цовјек све релативно брзо откривао нико незна како.Али његове информације дефакто су заиста биле истините И тоцне.Мислим да се момак зове Палалиц Далибор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@нота бене

18.04.2016 07:10

Нисам цуо боље објасњење од твога. Свака цаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

18.04.2016 07:37

То је исто оно оружје што су Французи довозили у заштићене зоне као хуманитарну помоћ то им се сад враћа надам се у што већем броју

ОДГОВОРИТЕ
Name

777

02.10.2017 15:38

Дефинитивно у БиХ сте неноцни било ста уцинити и урадити када вам је прависудни сустем у корупцији до грла неки тко би требао да руковиди истрагом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нож

18.12.2017 08:46

Доказ ако сте полицајац нешто разоткријете има те проблем са корумпираним шефовима инспекторима и са мафијом цисти примјер овог полицајца јел знам кроз шта је момак прошао све због оног сто је разоткрио и пријавио!

ОДГОВОРИТЕ