Ne pitajte odakle su "kalašnjikovi"!

Arsenal oružja otkriven u stanu teroriste Rede Kriketa bio je iz Hrvatske. Naoružanje terorista koji su u novembru napali Pariz potiče iz Srbije. Kod braće Kuaši koji su napali "Šarli Ebdo" u Parizu pronađena je municija iz Bosne i Hercegovine. 

Region 18.04.2016 | 07:39
Ne pitajte odakle su "kalašnjikovi"!

I dok možda ovi teroristi nemaju puno toga zajedničkog, ono što im je zajedničko jeste oružje sa područja Balkana.

U tekstu pod nazivom "Ne pitajte odakle su 'kalašnjikovi'", ugledni britanski "The Economist" navodi da više nije iznenađujuće da oružje koje koriste teroristi potiče upravo sa Balkana.

Naime, nakon raspada Jugoslavije, u bivšim republikama je ostao zavidan arsenal. Prema podacima jednog istraživanja, u rukama pojedinaca širom Balkana nalazi se čak šest miliona komada naoružanja, od kojih je većina neregistrovana. Najveći broj ovog naoružanja je u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Naime, nedavno je u okolini Marselja otkriveno 26 "kalašnjikova" koji potiču iz bivše Jugoslavije. Ono što je interesantno jeste da su veliki kupci zapravo vlade zapadnih zemalja. Tako su 2014. godine američki, britanski, kanadski i australijski teretni avioni prikupili i prevezli čak 22 miliona okvira municije i drugog naoružanja iz Albanije i prebacili ih kurdskim Pešmergama, koji se bore protiv Islamske države.

"U ovom slučaju municija je bila besplatna. Albanija ju je donirala kako bi dobila političku pohvalu od Vašingtona", kaže Evelin Farkaš, nekadašnji američki zvaničnik.

Međutim, u većini slučajeva radi se o unosnim ugovorima. Naime, mnoge paravojne i policijske snage na Bliskom istoku koriste "kalašnjikove", a mahom svi potiču upravo sa Balkana, jer ih niko na Zapadu ne proizvodi.

Štaviše, SAD kupuju sanduke "kalašnjikova" od srbijanske "Zastave" još od kraja dvijehiljaditih godina, a uglavnom ih kupuju za iračke i avganistanske bezbjednosne snage. Dio tog naoružanja i municije završi i na lokalnim pijacama.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Srbin

18.04.2016 06:25

Vraća im se sve,zlobnicima amerčkim preko EU i NATO-a. Rekao im je Slobodan Milošević da se bori protiv terorista ali oni ipak bombardovaše Srbe. Predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić zajedno sa Generalom Vojske Republike Srpske Rtakom Mladićem govorio je da se bore protiv mudćahedina-islamista,ali NATO bombardova Srba. Predsednik Republike Srpske Kninske Krajine Milan Martić je govorio da se bori protiv ustaša ali NATO posle potpisivanja primirja podrža progon u mirnoj noći preko 300 000 Srba iz najbogatijih i najljepših djelova hrvatske. Dakle Srbi su kao većinski narod u SFRJ normalno da živeli u svim djelovima SFRJ,današnjih umjetnih država,ali oni prikazaše kako su Srbi tamo naseljeni izključivo zbog toga što su protjerali druge,i kada god mogu i danas oni okreću leđa Srbima. Sada sa velikom zadovoljstvom bi Srbi trebali da prate uništavanje Hrišćana po Evropi za sada a uskoro i po americi jer su to Srbi već prošli ali će nažalost zbog pogrešne politike proći opet.

ODGOVORITE
Name

re Srbin

18.04.2016 08:46

Nisu svi ljudi tako hrđavi, kao što to hrđav čovjek misli... Citat Ive Andrića

Name

slovenac

18.04.2016 06:50

@Srbin______ Kad si toliki znalac, reci jesu li u Sloveniji bili muslimani teroristi? Od Slovenije je sve i pocelo

ODGOVORITE
Name

nota bene

18.04.2016 07:02

Sve je počelo od "Brisela i Washingtona". "Srbin" je samo to htio reći, bar meni tako izgleda. Sad su dobili lopticu nazad. Kako sijali tako i žanju. Inače, slažem se s tobom, najpodobnija g.vna su našli u Sloveniji tako da su nas odande počeli razvaljivati. Kasnije je bilo lako, i Rvati raširiše noge samo tako, a zatim i Alijini. I sve što je Tito gradio 50 godina ode u p.m. A Milošević nije ništa bolji ni od Kučana ni od Tudjmana ni od Alije. Sve u svemu septička, puna do vrha.

Name

re nota bene

18.04.2016 09:12

Najbolji komentar ikad napisan i u par recenica si sve rekao.Svaka cast !

Name

snouden

18.04.2016 07:10

Ko ga to briga ...Oruzje je islo preko granicnog prelaza Strmica...Za prljave poslove Hrvatskog lobija koji je sve prljave poslove radio preko prelaza Strmica zasmetao je pripadnik granicne policije po nacionalnosto Srbin koji je pomutio konce ,u tim poslovima jer je covjek sve relativno brzo otkrivao niko nezna kako.Ali njegove informacije defakto su zaista bile istinite I tocne.Mislim da se momak zove Palalic Dalibor.

ODGOVORITE
Name

@nota bene

18.04.2016 07:10

Nisam cuo bolje objasnjenje od tvoga. Svaka cast.

ODGOVORITE
Name

Md

18.04.2016 07:37

To je isto ono oružje što su Francuzi dovozili u zaštićene zone kao humanitarnu pomoć to im se sad vraća nadam se u što većem broju

ODGOVORITE
Name

777

02.10.2017 15:38

Definitivno u BiH ste nenocni bilo sta uciniti i uraditi kada vam je pravisudni sustem u korupciji do grla neki tko bi trebao da rukovidi istragom.

ODGOVORITE
Name

Nož

18.12.2017 08:46

Dokaz ako ste policajac nešto razotkrijete ima te problem sa korumpiranim šefovima inspektorima i sa mafijom cisti primjer ovog policajca jel znam kroz šta je momak prošao sve zbog onog sto je razotkrio i prijavio!

ODGOVORITE