МК: Монфис ''убио'' Цонгу! Рафа ''окренуо'' Марија за финале!

У финалу Мастерса у Монте Карлу састаће се Монфис и Надал. Французу ће бити потребна партија каријере за успех каријере. 

Тенис 16.04.2016 | 23:15
МК: Монфис ''убио'' Цонгу! Рафа ''окренуо'' Марија за финале!

Француски тенисер Гаел Монфис, након што је декласирао пријатеља и колегу из Дејвис куп репрезентације, Жоа-Вилфреда Цонгу, играће у недељу треће Мастерс финале у каријери!

Не само да ће пробати да освоји прву титулу у овој категорији, већ ће покушати и први пут да победи Рафаела Надала на шљаци.

То му у претходних пет покушаја није успело за руком.

У финалу Мастерса у Монте Карлу састаће се (5) Рафаел Надал и (13) Гаел Монфис.

Надал је у првом полуфиналном мечу у суботу направио преокрет против (2) Ендија Мареја – 2:6, 6:4, 6:2, док је Монфис резултатом 6:1, 6:3 победио Цонгу, човека који је избацио (3) Роџера Федерера у четвртфиналу, и изједначио на 4:4 у њиховом свефранцуском ривалству.

Монфис је два пута у каријери играо Мастерс финала, оба пута у Паризу, 2009. победио га је Новак Ђоковић, који је бранио круну у Монаку, а 2010. године надиграо га је Робин Содерлинг.

Надал има 11:2 против Монфиса и имаће лепу шансу да се врати на трон у Кнежевини, у којој пуних осам година, од 2005. до 2012, није имао пораз, односно везао осам титула у низу, све док га Ђоковић није победио у финалу 2013. године.

До данас, титуле на турниру који отвара сезону шљаке у Европи, освајали су Стен Вавринка (2014) и Ђоковић (2015).

Монфис је победио Цонгу за 71 минут игре, Цонга је у првом сету изгубио сва четири сервис гема, први гем на свој сервис освојио је за 1:1 у другом сету, после чега је поново брејкнут, па је Монфис при вођству од 6:1, 4:2 имао шансу да брзо заврш меч, али тада се и њему стегла рука.

Цонга је направио други брејк на сусрету, а први у другом сету, за 4:3, али је већ у наредном гему брејкнут шести пут у седам сервис гемова, што је Монфису дало сервис за финале. Иако је Цонга у том гему имао брејк шансу, Монфис се докопао игре на "дјус" и онда реализовао другу меч лопту, која му је омогућила борбу за шести АТП трофеј у каријери.

Монфис је маестрално сервирао, погодио је 83 одсто првих сервиса и освојио 68 одсто поена потом, тако да се његов мизеран учинак на други сервис, од 22 одсто освојених поена, није одразио на коначан резултат, до којег је Цонга успео да освоји 45 од 106 поена.

У мечу у коме је виђено доста нервозе на обе стране, Рафаел Надал је успео да савлада Ендија Марија и избори ново финале у Монте Карлу.

Надал је и даље моћан на шљаци!

Шпански тенисер успео је да преокрене резултат против Ендија Марија, који је поново био врло нервозан у важним тренуцима и често је комуницирао са судијама, те да слави и пласира се у финале турнира у Монте Карлу где ће играти за свој девети трофеј.

Он је од британског тенисера изгубио први сет, али онда презентовао знатно бољу игру и још једном показао да је фантастичан на својој омиљеној подлози и добио је Марија 2:1, по сетовима је било 2:6, 6:4, 6:2!

Мариј је боље почео меч и у гему, који се испоставио као најкраћи у мечу који је трајао скоро три сата, па је са четири везана гема у финишу сета освојио први сет. Други сет је почео са по једним изгубљеним сервисом на обе стране, али је Надал до краја сета успео да још једну прејк шансу претвори у освојени гем.

У последњем сету Мари је свој сервис изгубио два пута, а пету меч лопту Надал је коначно искористио.

Меч је обележило и константно свађање Марија са главним судијом, који га је опоменуо због одуговлачења и због начина на који је разговарао са њим, а Британац је био и нервозан када је Надал тражио медицинску помоћ, а потом, по Маријевом мишљењу - касно одустао од ње, на шта је прокоментарисао "Невероватно је шта се допушта овом човеку".

Ово ће бити 100. финале у каријери за Рафу Надала, а десето у Монте Карлу.

Резултати полуфинала:
(2) Енди Мари – (5) Рафаел Надал 6:2, 4:6, 2:6
(8) Жо-Вилфред Цонга – (13) Гаел Монфис 1:6, 3:6

Коментари / 0

Оставите коментар