MK: Monfis ''ubio'' Congu! Rafa ''okrenuo'' Marija za finale!

U finalu Mastersa u Monte Karlu sastaće se Monfis i Nadal. Francuzu će biti potrebna partija karijere za uspeh karijere. 

Tenis 16.04.2016 | 23:15
MK: Monfis ''ubio'' Congu! Rafa ''okrenuo'' Marija za finale!

Francuski teniser Gael Monfis, nakon što je deklasirao prijatelja i kolegu iz Dejvis kup reprezentacije, Žoa-Vilfreda Congu, igraće u nedelju treće Masters finale u karijeri!

Ne samo da će probati da osvoji prvu titulu u ovoj kategoriji, već će pokušati i prvi put da pobedi Rafaela Nadala na šljaci.

To mu u prethodnih pet pokušaja nije uspelo za rukom.

U finalu Mastersa u Monte Karlu sastaće se (5) Rafael Nadal i (13) Gael Monfis.

Nadal je u prvom polufinalnom meču u subotu napravio preokret protiv (2) Endija Mareja – 2:6, 6:4, 6:2, dok je Monfis rezultatom 6:1, 6:3 pobedio Congu, čoveka koji je izbacio (3) Rodžera Federera u četvrtfinalu, i izjednačio na 4:4 u njihovom svefrancuskom rivalstvu.

Monfis je dva puta u karijeri igrao Masters finala, oba puta u Parizu, 2009. pobedio ga je Novak Đoković, koji je branio krunu u Monaku, a 2010. godine nadigrao ga je Robin Soderling.

Nadal ima 11:2 protiv Monfisa i imaće lepu šansu da se vrati na tron u Kneževini, u kojoj punih osam godina, od 2005. do 2012, nije imao poraz, odnosno vezao osam titula u nizu, sve dok ga Đoković nije pobedio u finalu 2013. godine.

Do danas, titule na turniru koji otvara sezonu šljake u Evropi, osvajali su Sten Vavrinka (2014) i Đoković (2015).

Monfis je pobedio Congu za 71 minut igre, Conga je u prvom setu izgubio sva četiri servis gema, prvi gem na svoj servis osvojio je za 1:1 u drugom setu, posle čega je ponovo brejknut, pa je Monfis pri vođstvu od 6:1, 4:2 imao šansu da brzo završ meč, ali tada se i njemu stegla ruka.

Conga je napravio drugi brejk na susretu, a prvi u drugom setu, za 4:3, ali je već u narednom gemu brejknut šesti put u sedam servis gemova, što je Monfisu dalo servis za finale. Iako je Conga u tom gemu imao brejk šansu, Monfis se dokopao igre na "djus" i onda realizovao drugu meč loptu, koja mu je omogućila borbu za šesti ATP trofej u karijeri.

Monfis je maestralno servirao, pogodio je 83 odsto prvih servisa i osvojio 68 odsto poena potom, tako da se njegov mizeran učinak na drugi servis, od 22 odsto osvojenih poena, nije odrazio na konačan rezultat, do kojeg je Conga uspeo da osvoji 45 od 106 poena.

U meču u kome je viđeno dosta nervoze na obe strane, Rafael Nadal je uspeo da savlada Endija Marija i izbori novo finale u Monte Karlu.

Nadal je i dalje moćan na šljaci!

Španski teniser uspeo je da preokrene rezultat protiv Endija Marija, koji je ponovo bio vrlo nervozan u važnim trenucima i često je komunicirao sa sudijama, te da slavi i plasira se u finale turnira u Monte Karlu gde će igrati za svoj deveti trofej.

On je od britanskog tenisera izgubio prvi set, ali onda prezentovao znatno bolju igru i još jednom pokazao da je fantastičan na svojoj omiljenoj podlozi i dobio je Marija 2:1, po setovima je bilo 2:6, 6:4, 6:2!

Marij je bolje počeo meč i u gemu, koji se ispostavio kao najkraći u meču koji je trajao skoro tri sata, pa je sa četiri vezana gema u finišu seta osvojio prvi set. Drugi set je počeo sa po jednim izgubljenim servisom na obe strane, ali je Nadal do kraja seta uspeo da još jednu prejk šansu pretvori u osvojeni gem.

U poslednjem setu Mari je svoj servis izgubio dva puta, a petu meč loptu Nadal je konačno iskoristio.

Meč je obeležilo i konstantno svađanje Marija sa glavnim sudijom, koji ga je opomenuo zbog odugovlačenja i zbog načina na koji je razgovarao sa njim, a Britanac je bio i nervozan kada je Nadal tražio medicinsku pomoć, a potom, po Marijevom mišljenju - kasno odustao od nje, na šta je prokomentarisao "Neverovatno je šta se dopušta ovom čoveku".

Ovo će biti 100. finale u karijeri za Rafu Nadala, a deseto u Monte Karlu.

Rezultati polufinala:
(2) Endi Mari – (5) Rafael Nadal 6:2, 4:6, 2:6
(8) Žo-Vilfred Conga – (13) Gael Monfis 1:6, 3:6

Komentari / 0

Ostavite komentar