Мјештани Петрова не дају озренски камен

Мештани Петрова против геолошких истраживања у овом месту и одлуке Владе Републике Српске да одобри концесију предузећу из Федерације БиХ које намерава да експлоатише квалитетни озренски камен.

Република Српска 16.04.2016 | 15:20
Мјештани Петрова не дају озренски камен

Мештани месне заједнице Какмуж у општини Петрово најавили су потписивање петиције против одлуке Владе Републике Српске да концесију на геолошка истраживања у тој месној заједници да предузећу из Федерације БиХ које намерава да експлоатише квалитетни озренски камен.

Концесија је дата до краја године, што се није свидело становницима озренског краја, али ни општинским властима, па је уследила реакција. На састанку Савета месне заједнице оштро је осуђен поступак републичких власти, а ставу мештана придружио се и начелник општине Озрен Петковић. Он није крио изненађење како су сви они могли бити заобиђени, пре издавања решења о дозволи геолошких истраживања Привредном друштву ФАБ из Грачанице.

"Заједнички нам је став да по сваку цену морамо спречити било какву експлоатацију камена на локалитету Присоје-Буквик-Мајдан, јер би тиме биле угрожене куће, извори питке воде, обрадиво земљиште, башта и воћњаци", категоричан је начелник Петковић.

За недељу у Какмужу је заказан збор грађана на којем ће бити детаљно информисани о том проблему. На збору ће бити покренуто потписивање петиције Министарству индустрије, енергетике и рударства Републике Српске да повуче издато решење.

Општинске власти у Петрову стале су на страну грађана и пре четири године кад нису дозволиле да хрватски "Кемокоп", у кругу свог предузећа у општини Петрово, отвори фабрику за депоновање опасног отпада.

Ниједним просторним планским актом у општини Петрово нису предвиђене локације за опасни отпад и то је главни аргумент који су користили и власти и грађани да одврате од намера хрватску фирму да у Петрову лоцирају опасни отпад.

Такође, и овог пута власти ове општине са грађанима имају главни аргумент у републичким прописима, да никаква геолошка истраживања минералних сировина нису могућа тамо где се налазе насеља и изворишта.

Извор: Вечерње новости

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Триxи

16.04.2016 16:46

Републицки закони нису обавезујуци. Позовите се на ентитетски закон.

ОДГОВОРИТЕ