Mještani Petrova ne daju ozrenski kamen

Meštani Petrova protiv geoloških istraživanja u ovom mestu i odluke Vlade Republike Srpske da odobri koncesiju preduzeću iz Federacije BiH koje namerava da eksploatiše kvalitetni ozrenski kamen.

Republika Srpska 16.04.2016 | 15:20
Mještani Petrova ne daju ozrenski kamen

Meštani mesne zajednice Kakmuž u opštini Petrovo najavili su potpisivanje peticije protiv odluke Vlade Republike Srpske da koncesiju na geološka istraživanja u toj mesnoj zajednici da preduzeću iz Federacije BiH koje namerava da eksploatiše kvalitetni ozrenski kamen.

Koncesija je data do kraja godine, što se nije svidelo stanovnicima ozrenskog kraja, ali ni opštinskim vlastima, pa je usledila reakcija. Na sastanku Saveta mesne zajednice oštro je osuđen postupak republičkih vlasti, a stavu meštana pridružio se i načelnik opštine Ozren Petković. On nije krio iznenađenje kako su svi oni mogli biti zaobiđeni, pre izdavanja rešenja o dozvoli geoloških istraživanja Privrednom društvu FAB iz Gračanice.

"Zajednički nam je stav da po svaku cenu moramo sprečiti bilo kakvu eksploataciju kamena na lokalitetu Prisoje-Bukvik-Majdan, jer bi time bile ugrožene kuće, izvori pitke vode, obradivo zemljište, bašta i voćnjaci", kategoričan je načelnik Petković.

Za nedelju u Kakmužu je zakazan zbor građana na kojem će biti detaljno informisani o tom problemu. Na zboru će biti pokrenuto potpisivanje peticije Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske da povuče izdato rešenje.

Opštinske vlasti u Petrovu stale su na stranu građana i pre četiri godine kad nisu dozvolile da hrvatski "Kemokop", u krugu svog preduzeća u opštini Petrovo, otvori fabriku za deponovanje opasnog otpada.

Nijednim prostornim planskim aktom u opštini Petrovo nisu predviđene lokacije za opasni otpad i to je glavni argument koji su koristili i vlasti i građani da odvrate od namera hrvatsku firmu da u Petrovu lociraju opasni otpad.

Takođe, i ovog puta vlasti ove opštine sa građanima imaju glavni argument u republičkim propisima, da nikakva geološka istraživanja mineralnih sirovina nisu moguća tamo gde se nalaze naselja i izvorišta.

Izvor: Večernje novosti

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Trixi

16.04.2016 16:46

Republicki zakoni nisu obavezujuci. Pozovite se na entitetski zakon.

ODGOVORITE