Више од 170 рудара одбија изаћи из јаме

Рудари друге и треће смјене јаме Сјевер Рудника "Мрамор" у Мрамору код Тузле одбијају изаћи напоље док им се не исплате плате, уплате средства за топли оброк и измире обавезе према здравственом осигурању.

Босна и Херцеговина 16.04.2016 | 11:20
Више од 170 рудара одбија изаћи из јаме

Овај штрајк услиједио је након низа састанака које су рудари имали с управом Рудника "Крека". Потписан је протокол о извршењу међусобних обавеза, а након што је дјелимично испоштован договор, рудари су одлучили на овај начин испољити негодовање.

Предсједник синдиката Рудника "Крека" Фикрет Мехић истакао је Фени да, наводно, јуче банке до 15 сати уплаћене плате нису пребациле на текуће рачуне рудара, због чега су они одлучили да остану у јами.

"Рудари су затражили разговор с генералним директором "Електропривреде БиХ" и са мном. Управо се враћам у Тузлу. Колико знам, јуче су рударима исплаћене плате, до 20. априла рок је за уплату топлог оброка за прошли мјесец, али је спорно што нису уплаћена средства за здравствено осигурање радника",  изјавио је за Фену предсједник Самосталног синдикара рудника БиХ Синан Хусић.

Рудник "Крека" на име здравственог осигирања тренутно Кантоналном заводу здравственог осгигурања дугује око 1,1 милиона марака.

"Мјесечна обавеза за ове намјене износи 800.000 марака, док је преостали дуг од око 300.000 марака договорен за исплату у ратама. Овај завод, међутим, одбија овјеравати књижице рударима све док Рудник "Крека" не измири цијели дуг", наводи Хусић.

У току су преговори с рударима да изађу вани како се не би догодила трагедија, попут оне из аугуста 1990. године, када је у јами Југ Рудника "Добња" у Мрамору настрадало 180 рудара.

Након те несреће јама Југ је затворена, а у Руднику "Мрамор" тренутно се производња одвија у једној јами. Упоредо се раде припреме за отварање новог откопног радилишта у рејону Марићи, који би у функцији требао бити до 2018. године, сазнаје Фена.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

дивља јабука

16.04.2016 09:27

Ајде рудари, шта ће вам плате, новац квари људе. Видите колико су искварени ти који су се, наравно незаконито, дочепали тог рудника. Нећете ваљда да будете као они. Зато радите и ћутите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

16.04.2016 09:57

Више се потроши за сат на плажи него што рудар заради за 8х рада. Ето, то је садашњост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВАЛЕНТИНО ИЛЕВСКИ

16.04.2016 12:01

ПОЗДРАВ ЗА РУДАРЕ У ТУЗЛИ. ИЗДРЗИТЕ. ВОЛИМ ТУЗЛУ ЈЕТ ТАМО САМ ПРОВЕО ЈЕДНУ НЕЗАБОРАВНУ ГОДИНУ СЛУЗЕЦИ ВОЈСКУ У БИВСОЈ YУ.

ОДГОВОРИТЕ