Više od 170 rudara odbija izaći iz jame

Rudari druge i treće smjene jame Sjever Rudnika "Mramor" u Mramoru kod Tuzle odbijaju izaći napolje dok im se ne isplate plate, uplate sredstva za topli obrok i izmire obaveze prema zdravstvenom osiguranju.

Bosna i Hercegovina 16.04.2016 | 11:20
Više od 170 rudara odbija izaći iz jame

Ovaj štrajk uslijedio je nakon niza sastanaka koje su rudari imali s upravom Rudnika "Kreka". Potpisan je protokol o izvršenju međusobnih obaveza, a nakon što je djelimično ispoštovan dogovor, rudari su odlučili na ovaj način ispoljiti negodovanje.

Predsjednik sindikata Rudnika "Kreka" Fikret Mehić istakao je Feni da, navodno, juče banke do 15 sati uplaćene plate nisu prebacile na tekuće račune rudara, zbog čega su oni odlučili da ostanu u jami.

"Rudari su zatražili razgovor s generalnim direktorom "Elektroprivrede BiH" i sa mnom. Upravo se vraćam u Tuzlu. Koliko znam, juče su rudarima isplaćene plate, do 20. aprila rok je za uplatu toplog obroka za prošli mjesec, ali je sporno što nisu uplaćena sredstva za zdravstveno osiguranje radnika",  izjavio je za Fenu predsjednik Samostalnog sindikara rudnika BiH Sinan Husić.

Rudnik "Kreka" na ime zdravstvenog osigiranja trenutno Kantonalnom zavodu zdravstvenog osgiguranja duguje oko 1,1 miliona maraka.

"Mjesečna obaveza za ove namjene iznosi 800.000 maraka, dok je preostali dug od oko 300.000 maraka dogovoren za isplatu u ratama. Ovaj zavod, međutim, odbija ovjeravati knjižice rudarima sve dok Rudnik "Kreka" ne izmiri cijeli dug", navodi Husić.

U toku su pregovori s rudarima da izađu vani kako se ne bi dogodila tragedija, poput one iz augusta 1990. godine, kada je u jami Jug Rudnika "Dobnja" u Mramoru nastradalo 180 rudara.

Nakon te nesreće jama Jug je zatvorena, a u Rudniku "Mramor" trenutno se proizvodnja odvija u jednoj jami. Uporedo se rade pripreme za otvaranje novog otkopnog radilišta u rejonu Marići, koji bi u funkciji trebao biti do 2018. godine, saznaje Fena.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

16.04.2016 09:27

Ajde rudari, šta će vam plate, novac kvari ljude. Vidite koliko su iskvareni ti koji su se, naravno nezakonito, dočepali tog rudnika. Nećete valjda da budete kao oni. Zato radite i ćutite.

ODGOVORITE
Name

Dragan

16.04.2016 09:57

Više se potroši za sat na plaži nego što rudar zaradi za 8h rada. Eto, to je sadašnjost.

ODGOVORITE
Name

VALENTINO ILEVSKI

16.04.2016 12:01

POZDRAV ZA RUDARE U TUZLI. IZDRZITE. VOLIM TUZLU JET TAMO SAM PROVEO JEDNU NEZABORAVNU GODINU SLUZECI VOJSKU U BIVSOJ YU.

ODGOVORITE