Компаније сакриле 1.400 милијарди долара

Амерички корпоративни гиганти, попут "Епла" и "Џенерал електрика", сакрили су готово 1.400 милијарди долара у десетинама оф-шор пореских оаза по свијету, саопштила је међународна хуманитарна организација "Оксфам Америка".

Свијет 16.04.2016 | 10:59
Компаније сакриле 1.400 милијарди долара

Према најновијем извјештају, педесет водећих америчких компанија је сакрило поменуту суму у периоду између 2008. и 2014. године. Како би то спровеле у дјело, компаније су користиле више од 1.600 својих подружница у пореским уточиштима како би похраниле и склониле новац ван домета матичних фискалних власти.

Истовремено, компаније настављају да остварују бенефите од владиног програма подршке у матичним земљама, а трошкове тога плаћају порески обвезници.

Извјештај је објављен мање од двије седмице након "цурења" докумената једне панамске адвокатске канцеларије, који су открили начин креирања на хиљаде анонимних фиктивних компанија, као и податке о богатству најмоћнијих јавних личности на свијету у земљама гдје се не плаћа порез или се плаћају знатно мање обавезе.

У извјештају је указано и на огроман профит који су велике компаније пријавиле да држе у иностранству, пошто би, како тврде, платиле висок порез за његово враћање у САД.

"Џенерал електрик", на примјер, у пореским оазама држи профит од 119 милијарди долара, "Мајкрософт" 108 милијарди долара, "Фајзер" 74 милијарде долара, а "Алфабет", матична компанија "Гугла", профит од 47 милијарди долара, наводи се у извјештају "Оксфама".

У борби за сузбијање сиромаштва "Оксфам" координира акције 17 хуманитарних организација у скоро 100 земаља свијета.

"Када корпорације не плаћају праведан порез, владе, било богате или сиромашне, приморане су да смање социјалне услуге народу или да надокнаде мањак узимајући од породица које су у радном односу и малих предузећа. Ништа од тога није прихватљиво", упозорава се у извјештају "Оксфама".

Панама је одлучила да усвоји међународне стандарде за пријављивање пореза, изјавио је генерални секретар Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) Хосе Анхел Гуриа.

"Управо смо примили информацију да су прије неколико минута изашли у јавност са изјавом да ће се придружити заједничким стандардима за пријављивање", рекао је Гурила током састанака Међународног монетарног фонда и Свјетске банке.

Он је оцијенио да је "добра вијест" уколико Панама то учини и најавио да ће ОЕЦД подржати тај потез.

"То би била срећа у несрећи у овом инциденту", сматра генерални секретар ОЕЦД-а.

Шпански министар индустрије Хосе Мануел Сорија поднио је у петак оставку након што се његово име појавило у такозваним "панамским папирима".

Сорија је саопштио да подноси оставку "у свјетлу низа грешака почињених током протеклих неколико дана" у вези са објашњењима о његовим пословним активностима и с обзиром на, како је истакао, очигледну штету коју та ситуација наноси шпанској влади. И премијер Исланда Сигмундур Давид Гунлаугсон понудио је раније оставку због кризе изазване објављивањем "панамских папира".

Профит скривен у пореским оазама

Џенерал електрик - 119 милијарди долара

Мајкрософт - 108 милијарди долара

Фајзер - 74 милијарде долара

Алфабет - 47 милијарди долара

Извор: Глас Српске

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Плајц

16.04.2016 11:35

Ставице они све милијардере на списак и на своју стету само да би испрали мозак народу због оног главног годподина сто им смета јер у рат не смију са њим пуци це и они а ово им је на безболни нацин да га смакну и успут пар ситних риба о истом троску па да онда они харају како зеле ал не да се цика Путин.

ОДГОВОРИТЕ