Убрзајте метаболизам

Убрзавање метаболизма представља “свети грал” здравог мршављења јер диктира којом брзином тело троши унесене калорије и дефинише колико му је хране уопште потребно.

Здравље 16.04.2016 | 07:13
Убрзајте метаболизам

Брзи или спорији метаболизам одређују гени, али и пол, па мушкарци по правилу имају бржи метаболизам и, природно, мање количине масти у телу.

Код већине људи метаболизам успорава у 40-им годинама, због чега тада долази и до гојења. Иако старост и генетику није могуће контролисати, постоји неколико трикова за убрзање метаболизма.

Мишићи “терају” тело да брже ради

Изградња мишића неопходна је за оне који желе да убрзају метаболизам. Тело константно троши калорије да би функционисало, а метаболизам је у стању мировања бржи код људи с већим процентом мишића. Тако су и њихове калоријске потребе веће, па могу више да једу, а и даље буду витки. Пола килограма мишића у стању мировања троши око шест калорија за самоодржање на дан, док пола килограма масноће троши само две.

Метаболизам без воде успорава

Телу је потребна вода да би сагорело калорије, а метаболизам успорава чак и у стању благе дехидрације. Одрасли који пију више од осам чаша воде на дан троше и до 20 одсто више калорија од оних који попију око осам децилитара воде на дан. За оптималну хидратизацију, потребно је попити чашу воде пре сваког оброка, а као додатак добро је исхрану допунити воћем и поврћем који садрже велики проценат воде.

Добро је грицкати

Чешћи оброци представљају одличан начин да се метаболизам убрза, па је зато могуће да људи који стално нешто једу буду мршавији. Међутим, ипак је кључно бирати намирнице, па су идеалне грицкалице свеже воће, салате, житарице и протеини са што мањим процентом шећера и масноћа. Оптимално је јести свака три до четири сата у мањим количинама, како би се потрошило више калорија током дана. Такође, људи који чешће грицкају током главног оброка унесу мање количине хране, показале су студије.

Убрзајте темпо за боље резултате

Аеробне вежбе попут трчања не граде велике мишиће, али су одличне за повећање брзине метаболизма сатима након вежбања. Да би резултати били бољи и бржи, потребно је померати границе и не остајати на истом темпу вежбања. Број откуцаја срца такође је одличан показатељ колико тело брзо "ради".

Зачините храну

Љута храна и зачини садрже састојке који могу да "погурају" метаболизам у већу брзину. Само једна кашичица млевене чили папричице биће довољно ефикасна, а иако је ефекат привремен, имаће позитивно дејство на варење и бржу потрошњу калорија из тог јела, показале су студије.

Кафа “разбуђује” метаболизам

Кафа на тело делује као стимуланс, повећава концентрацију ума и пружа организму потребну енергију. Ако се пије умерено, од две до три шољице на дан, идеалан је додатак дијети јер убрзава потрошњу калорија. За боље резултате, кафа се пије пре тренинга.

Протеини за више енергије

Само тело троши више калорија на варење протеина него масноћа или угљених хидрата. Иако је важно имати разноврсну исхрану, код посебних режима мршављења добро је заменити угљене хидрате попут тестенине или пиринча протеинима попут оних из јаја, меса, живине и рибе.

Зелени чај је савезник

Конзумирањем две шољице зеленог чаја на дан “натераћете” организам да троши око 17 одсто више калорија на дан, имитирајући дејство кафе. Најбољи одабир је незашећерени зелени чај с додатком лимуна, који осим позитивног дејства на мршављење има и моћ подизања имунитета, што је нарочито важно за људе на дијети.

Добро је почастити се

Дијете које се заснивају на изгладњивању и посту имају ужасно дејство на метаболизам, јер се тело већ након недељу дана прилагоди мањим количинама калорија и успорава свој рад да би се заштитило. Због тога је код сваке дијете добро повремено се почастити јер се тиме изненађује метаболизам и подстиче се на рад, а такође има и одлично психолошко дејство на даљу мотивацију за мршављење. На пример, добро је одредити један дан у недељи у којем је дозвољено да поједете више.

Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Александар

18.04.2016 10:02

Цлеан 9 је програм који је пре свега намењен за Детоксикацију тј. као детоксикациони програм који ће вам помоћи да започнете свој пут ка здрављу и жељеним облинама. хттпс://алојавера.wордпресс.цом

ОДГОВОРИТЕ