Хрватска договорила посао вијека!

Хрватска компанија "Ђуро Ђаковић" потписала је вриједан уговор о испоруци оклопних возила. Регионални медији спекулишу да је ријеч о оклопним возила за војску УАЕ.

Регион 15.04.2016 | 22:54
Хрватска договорила посао вијека!

Специјална возила Ђуре Ђаковиц́а потписала су 26 милиона евра вриједан уговор о производњи и испоруци борбених оклопних возила Патриа АМВ 8x8 за трец́а тржишта.

Након заједничког посла на опремању ХВ-а, Финска компанија (као наручилац) и "Ђуро Ђаковиц́" су потписали и оквирни споразум о сарадњи, па је постигнут и први извозни Ђаковиц́ев пројекат у одбрамбеној индустрији након готово три деценије.

"Поносни смо на овај посао, који представља кључни доказ успјешности и визије заједничке сарадње Ђуре Ђаковиц́а и Патрије. Верујем како је то само почетак будуц́их сличних пројеката", каже Томислав Мазал, председник Управе Холдинга. Према његовим речима, посао с Патријом резултат је процеса реструктурирања. У "Ђури" су били свесни да морају бити у оквирима који ц́е им омогуц́ити да поново почну да функционишу као профитабилна компанија. Паралелно, радило се и на побољшању продаје и изласку на инострана тржишта.

"Ми смо превелика компанија да бисмо могли опстати само на хрватском тржишту. Срец́ан сам што смо у овој години напокон остварили тај искорак, како у сегменту транспорта, у којем теретне вагоне извозимо на тржиште ЕУ, тако и у одбрамбеној индустрији, што нас највише весели" , каже Мазал. Захваљујуц́и овој вијести Ђурине дионице на берзи за само један сат скочиле су 30 одсто. Задовољство сарадњом са Ђуром Ђаковиц́ Групом изразили су и Финци.

Иако у "Ђури" детаље о свом дијелу посла, у вриједности од 26 милиона евра крију, регионални медији преносе да је тај износ Ђурин део "колача", а да ц́е возила купцу морати да се испоруче до краја 2017.

Претпоставља се да се ради о послу склапања стотинак оклопника и да је купац негдје с "Блиског истока". Из тих података дало би се закључити да је ријеч о послу за Уједињене Арапске Емирате (УАЕ), гдје ц́е главни произвођач бити фабрика у Пољској, која је, једнако као и Хрватска вец́ину купљних Патриа АМВ произвела или саставила у својој земљи.

Вец́ годинама трају преговори за "посао вијека", потписивање уговора са Оружаним снагама УАЕ о набавци неколико стотина борбених оклопних возила, подсјећа Пословни дневник.

Преговоре за своја АМВ 8к8 возила водила је финска Патриа, али и хрватски лиценцирани произвођач тих оклопњака Ђуро Ђаковиц́. Још пре три године ствари су се закомпликовале јер је тадашњи министар одбране зајкључио да је РХ наручила превише борбених возила (126), те је пожелио да понуди 65 оклопњака. УАЕ су се заинтересовали за ту понуду, што је изазвало љуту реакцију у централи, Патрији. Тада је тај покушај хрватског самосталног иступа пропао, но у међувремену су уговорени партнерски односи.

Вец́ почетком године почело се у војним круговима говорити да су Финци успјели да добију конкурс за производњу чак 600 до 700 оклопњака.

Извор: Б92

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

С4

15.04.2016 16:37

Јоој, какво замлаћивање јавности, па ово већ прелази све границе здравог разума! То је прича као и "Застава" Крагујевац и како имамо производњу домаћих аутомобила "ФИАТ", а везе с везом нема! Кад је "ФИАТ" био домаће име?! Још се најављује извоз "ФИАТ"-а у Русију, а свакоме нормалном је јасно да се ту не пита нико из Србије, него газда из Италије. Дошли талијани, купили "Заставу" и са Србијом више немају ништа, осим плаћања струје и неких јефтиних трошкова. Е, тако и ово са несрећницима из "Ђуре Ђаковића". Финска се пита, а њихово је да шарафају и раде како им се нареди! Добиће минималац и један оброк на дан, а о милионима има да прича неко други. Е, кукала им мајка, као и нама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нејасно

15.04.2016 16:54

Зар оно Финци нису требали узети ФАП у Прибоју. Плус када је у питању сарадња са УАЕ зар ту Србија није главана ради Етихада ?? Или када је лова/интрес у питању, нема насаг српског инсистирања/прице ко јесте, а ко није пријатељ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брат Ђуро

15.04.2016 17:37

На просторима бивше СФРЈ нема више производње челика ни за квалитетну таву, а не за оклопна возила. Али, мој колега демократрија је ... У производњи квалитетних лажи новокомпоноване земље су свјетски рекордери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пасха

15.04.2016 18:04

За арапе тај новац је кусур од звака

ОДГОВОРИТЕ
Name

фока

15.04.2016 22:19

Не каже се одбрамбена индустрија него намјенска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре пасха

16.04.2016 15:35

Засто ти твоји од кусура не помогну избјеглице него их саљу у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

17.04.2016 16:53

Само да не испадне у дебакл стољећа.

ОДГОВОРИТЕ