Анализа - Рекорди: Шта је (не)достижно за Ђоковића?!

После бројних рекорда које је срушио, прочитајте шта су мете Новака Ђоковића у наредном периоду.

Тенис 20.04.2016 | 00:00
Анализа - Рекорди: Шта је (не)достижно за Ђоковића?!

Новак Ђоковић већ дуже доминира светским тенисом. Најбољи играч планете исписао је нове странице историје и срушио многе рекорде, од којих су последњи на турниру мастерс серије у Мајамију и најубедљива предност коју је икада један тенисер имао на АТП листи.

Многи већ сада тврде да је најбољи играч који је икада играо тенис, иако су пред њим још године доказивања и време у којем би могао да дохвати још неке "звезде".

Новаку не недостаје мотива, а ове сезоне, пошто је направио "дебелу" бодовну залиху у односу на ривале, концентрисан је на наступ на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру.

Пре осам година у Пекингу је освојио бронзану медаљу, а у Лондону 2012. био је четврти.

У Рио де Жанеиру покушаће да "наплати" сјајне партије последњих година и коначно се докопа златне медаље, како спортисти истичу, најважнијег одличја у каријери.

Пре тога Ђоковић ће јуришати на Ролан Гарос, једини гренд слем трофеј који му недостаје у богатој ризници трофеја.

Три пута је играо у финалу - 2012, 2014. и прошле године, али у Паризу није подигао велики пехар.

Уколико то успе постаће тек осми тенисер у историји који је у каријери приграбио сва четири гренд слем трофеја - Аустралијан Опен, Ролан Гарос, Вимблдон и УС Опена, и трећи активни.

То је за руком пошло до сада Фреду Перију, Дону Баџу, Роду Лејверу, Роју Емерсону, Андре Агасију, Роџеру Федереру, који је 2009. освојио Ролан Гарос, једини трофеј који му је дуго недостајао, и Рафаелу Надалу, који је ту ниску комплетирао 2010. пехаром на УС Опену.

Ако успе у томе, а потом освоји и златну медаљу на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру, придружиће се двојцу који је успео да комплетира такозвани "Златни слем", односно сва четири гренд слема и олимпијско злато.

Први је то урадио Андре Агаси, када се 1996. године на Олимпијским играма у Атланти попео на највиши степеник победничког постоља, а 2008. године у Пекингу исти успех поновио је Рафаел Надал, након тријумфа на Играма у Лондону.

Ђоковић је до сада освојио 63 АТП пехара у каријери и тренутно заузима девето место на листи најтрофејних тенисера.

У Опен ери, односно од 1974. године, највише трофеја освојио је Џими Конорс - 109, а следе Иван Лендл (94), Роџер Федерер (88), Џон Мекинро (77), Род Лејвер (74), Рафаел Надал (67) и Бјорн Борг и Пит Сампрас, са по 64 пехара.

Ако се тај рекорд чини још далеко, онај о завршетку године на првом месту АТП листе, много је ближи и реалнији. Ђоковић је до сада крај четири сезоне дочекао као првопласирани - 2011, 2012, 2014. и 2015, а како ствари тренутно стоје и 2016. окончаће на лидерској позицији.

Тренутно је на трећем месту вечне листе, а испред њега су Роџер Федерер и Џими Конорс, који су пет пута годину завршавали као "број 1", док је неприкосновен Пит Сампрас који је то шест пута урадио током каријере.

Новак данас започиње укупно 195. недељу на врху АТП листе, односно 94. у низу. Испред њега сада су само четворица тенисера који су дуже боравили на челу листе најбољих тенисера света.

Убедљиво највише времена на тој позицији провео је Роџер Федерер - чак 302, од чега 237 у низу, што је такође рекорд, па затим Пит Сампрас са укупно 286 недеља, Иван Лендл био је "број један" 270 седмица, а Џими Конорс 268.

Коначно, Новак би у наставку каријере могао да сруши и рекорд по броју освојених гренд слем титула. На тој листи тренутно је на четвртом месту са 11 освојених пехара.

Најуспешнији до сада је Роџер Федерер са 17 трофеја, Пит Сампрас и Рафаел Надал имају по 14 пехара, Рој Емерсон 12, а Новак иза њих у друштву Рода Лејвера и Бјерна Борга.

До краја сезоне Ђоковић би могао и да изједначи рекорд освајања завршних турнира сезоне, познатијих као Мастерс куп.

Тренутно више од њега има само Федерер, који је шест пута побеђивао на турнирима осморице најбољих, а Новак, као и Пит Сампрас и Иван Лендл, учинио је то пет пута у каријери.

Ђоковић је те пехаре освајао 2008, 2012, 2013, 2014. и 2015. године.

Идемо, Ноле!

Коментари / 0

Оставите коментар