Протест другова убијеног дјечака

Изношењем завршних ријечи, данас је пред Основним судом у Бијељини завршено суђење за убиство малољетног Станка Глигоревића, које се у јуну прошле године догодило у дворишту Основне школе “Кнез Иво од Семберије”.

Република Српска 11.04.2016 | 15:15
Протест другова убијеног дјечака

С обзиром на то да су у тренутку извршења и жртва и оптужени били малољетници, присуство јавности током суђења није било дозвољено.

И одбрана и тужилаштво, према ријечима правног заступника породице Глигоревић, Миодрага Стојановића, затражили су казну за окривљеног. Међутим, иако чињенице о извршењу кривичног дјела нису спорне, мишљења се разликују о питању правне квалификације и тежине казне.

“Тужилаштво и ми као породица оштећеног сматрамо да се ради о класичном убиству, у стицају са још једним кривичним дјелом, а то је кривично дјело из члана 399 - недозвољено држање оружја. Одбрана сматра да је то убиство из нехата, као привилеговано убиство и стога сматра да треба другачије одмјеравати казну према малољетном починиоцу дјела”, каже Стојановић за БН телевизију.

Имјући у виду да се суђење одвијало према закону о заштити малољетног починиоца кривичног дјела, максимална казна на коју починилац може бити осуђен јесте 5 година.

Много значајније од висине казне, како поручују пријатељи и породица убијеног Станка, који су се поново окупили испред зграде Основног суда, јесте порука коју ово суђење треба да упути јавности.

“Нема праведне казне. Једино надокнадити дијете, што је немогуће, а казна би требала да буде таква да се у будућности више никада не понови. Да више никоме не падне на памет да тако нешто уради, било да су дјеца или родитељи који васпитавају ту дјецу. Треба да знају колики је ризик код неваспитавања дјетета”, поручио је за БН телевизију Ђорђе Глигоревић, стриц убијеног Станка.

Окривљени малољетник чији су иницијали М.И. током суђења није изнијео своју одбрану, односно бранио се ћутањем. Изрицање пресуде најављено је за четвртак 14. април.

(БН ТВ)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

лијан

11.04.2016 15:19

Ја убици зелим дозивотну!!!некоме одузети зивот из објести,само дозивотна!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

11.04.2016 16:39

Станковој породици Желим пуно снаге ,а док је сјећање На Станка живо жив је и Станко Тешко је о правди причати , Ја сматрам да и родитељи требају бити кривично гоњени јер морали су знати за ОРУЖИЈЕ ту нема оправдања ни пред Богом

ОДГОВОРИТЕ