Protest drugova ubijenog dječaka

Iznošenjem završnih riječi, danas je pred Osnovnim sudom u Bijeljini završeno suđenje za ubistvo maloljetnog Stanka Gligorevića, koje se u junu prošle godine dogodilo u dvorištu Osnovne škole “Knez Ivo od Semberije”.

Republika Srpska 11.04.2016 | 15:15
Protest drugova ubijenog dječaka

S obzirom na to da su u trenutku izvršenja i žrtva i optuženi bili maloljetnici, prisustvo javnosti tokom suđenja nije bilo dozvoljeno.

I odbrana i tužilaštvo, prema riječima pravnog zastupnika porodice Gligorević, Miodraga Stojanovića, zatražili su kaznu za okrivljenog. Međutim, iako činjenice o izvršenju krivičnog djela nisu sporne, mišljenja se razlikuju o pitanju pravne kvalifikacije i težine kazne.

“Tužilaštvo i mi kao porodica oštećenog smatramo da se radi o klasičnom ubistvu, u sticaju sa još jednim krivičnim djelom, a to je krivično djelo iz člana 399 - nedozvoljeno držanje oružja. Odbrana smatra da je to ubistvo iz nehata, kao privilegovano ubistvo i stoga smatra da treba drugačije odmjeravati kaznu prema maloljetnom počiniocu djela”, kaže Stojanović za BN televiziju.

Imjući u vidu da se suđenje odvijalo prema zakonu o zaštiti maloljetnog počinioca krivičnog djela, maksimalna kazna na koju počinilac može biti osuđen jeste 5 godina.

Mnogo značajnije od visine kazne, kako poručuju prijatelji i porodica ubijenog Stanka, koji su se ponovo okupili ispred zgrade Osnovnog suda, jeste poruka koju ovo suđenje treba da uputi javnosti.

“Nema pravedne kazne. Jedino nadoknaditi dijete, što je nemoguće, a kazna bi trebala da bude takva da se u budućnosti više nikada ne ponovi. Da više nikome ne padne na pamet da tako nešto uradi, bilo da su djeca ili roditelji koji vaspitavaju tu djecu. Treba da znaju koliki je rizik kod nevaspitavanja djeteta”, poručio je za BN televiziju Đorđe Gligorević, stric ubijenog Stanka.

Okrivljeni maloljetnik čiji su inicijali M.I. tokom suđenja nije iznijeo svoju odbranu, odnosno branio se ćutanjem. Izricanje presude najavljeno je za četvrtak 14. april.

(BN TV)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

lijan

11.04.2016 15:19

Ja ubici zelim dozivotnu!!!nekome oduzeti zivot iz objesti,samo dozivotna!!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Nikola

11.04.2016 16:39

Stankovoj porodici Želim puno snage ,a dok je sjećanje Na Stanka živo živ je i Stanko Teško je o pravdi pričati , Ja smatram da i roditelji trebaju biti krivično gonjeni jer morali su znati za ORUŽIJE tu nema opravdanja ni pred Bogom

ODGOVORITE