Дискриминација у приватном сектору

Неке приватне клинике у Српској које имају склопљен уговор са Фондом здравственог осигурања Републике Српске дискриминишу пацијенте јер они који долазе с књижицом морају чекати много дуже да дођу на ред за преглед од оних који га сами плаћају!

 

Република Српска 11.04.2016 | 13:50
Дискриминација у приватном сектору

Више читалаца нам се обратило са истим проблемом јер, када би се наручивали за преглед у неку од приватних клиника које имају склопљен уговор са ФЗО Републике Српске, рекли би им да на тај преглед морају чекати дужи период, у зависности од случаја од један до три мјесеца, али уколико имају новца да плате комплетну цијену прегледа, онда је вријеме чекања на преглед смањено на неколико дана.

"Ускоро требам на операцију и жељела сам да се наручим на један детаљан преглед који је неопходан и хитан, а изводи се и у једној приватној клиници са којом Фонд има уговор.

Међутим, иако сам рекла да имам упутницу и да чекам операцију што прије, рекли су да могу доћи на преглед тек за два-три мјесеца, а када сам питала шта ако платим пуну цијену, казали су да могу доћи за четири дана", казала је једна болесна Бањалучанка.

Она се огорчено пита чему онда уговор ако сви пацијенти немају исти статус, већ ко плати одмах из новчаника добија много бржу специјалистичку услугу.

Из Фонда здравственог осигурања Републике Српске су рекли да приватне установе са којима имају уговор никако не би смјеле да условљавају пацијенте плаћањем како би прије дошли на ред. Истичу да уговор са Фондом подразумијева да осигураници са овјереном књижицом и упутницом имају једнак третман као и пацијенти који сами плаћају прегледе.

"Позивамо осигуранике да овакве појаве пријаве Фонду како бисмо могли извршити циљане контроле. У уговорима које смо потписали с приватним установама дефинисано је и непоштовање права прописаних Правилником о заштити права осигураних лица, као и наплаћивање осигураним лицима уговорених услуга. За свако кршење уговорних обавеза Фонд може да казни установу финансијски, али и да раскине уговор", казали су у ФЗО.

Заштитници потрошача кажу како овакви случајеви морају бити детаљно истражени и санкционисани.

"Приватни сектор доминира у свакој области на нашем тржишту, они су имали средстава да набаве те апарате и сада то добро наплаћују, тако да поред тога што овакви поступци морају бити кажњени јер приватне клинике су потписом са Фондом ушле у систем јавне здравствене заштите па морају поштовати прописе, Влада и надлежни су морали уложити више средстава у набавку опреме у болницама па приватници ни не би били у тако добром положају", казао је Драгован Петровић, секретар Покрета потрошача Републике Српске.

Извор: Независне новине

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

хахаха

11.04.2016 11:58

Секретар Покрета потрошача РС. Све радим да ништа не радим а плата сигурна.Демократија је то још само да дођу страни инвеститори па да круг затворимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОБРО ЈУТРО СИРОТИЊО

11.04.2016 12:05

КАКО ГОД ОКРЕНЕШ, НАЈЕБАЛА СИ СИРОТИЊО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

11.04.2016 12:12

Фонд много више касни са плаћањем обављених прегледа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шкрбић

11.04.2016 13:20

"Здравље је само за богате и кумове".

ОДГОВОРИТЕ
Name

пацијент

11.04.2016 14:52

Сто посто дискриминација сви хоце паре и сви узимају по три мјесеца ее цека цт снимак на паприковцу срамота стално им апарат у квару.

ОДГОВОРИТЕ
Name

љубан

12.04.2016 11:22

ФОНД НИЈЕ ПЛАТИО НИ МАРКУ ЗА ИЗВРСЕНЕ УСЛУГЕ У ОВОЈ ГОДИНИ 2016 А ЕВО ПОЛА ЦЕТВРТОГ МЈЕСЕЦА ПРОСЛО КО ЦЕ РАДИТИ ДЗАБЕ НАЈБОЉЕ ДА ОДУ У ВЛАДУ ТАМО РАДЕ БЕСПЛАТНО

ОДГОВОРИТЕ