Diskriminacija u privatnom sektoru

Neke privatne klinike u Srpskoj koje imaju sklopljen ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske diskriminišu pacijente jer oni koji dolaze s knjižicom moraju čekati mnogo duže da dođu na red za pregled od onih koji ga sami plaćaju!

 

Republika Srpska 11.04.2016 | 13:50
Diskriminacija u privatnom sektoru

Više čitalaca nam se obratilo sa istim problemom jer, kada bi se naručivali za pregled u neku od privatnih klinika koje imaju sklopljen ugovor sa FZO Republike Srpske, rekli bi im da na taj pregled moraju čekati duži period, u zavisnosti od slučaja od jedan do tri mjeseca, ali ukoliko imaju novca da plate kompletnu cijenu pregleda, onda je vrijeme čekanja na pregled smanjeno na nekoliko dana.

"Uskoro trebam na operaciju i željela sam da se naručim na jedan detaljan pregled koji je neophodan i hitan, a izvodi se i u jednoj privatnoj klinici sa kojom Fond ima ugovor.

Međutim, iako sam rekla da imam uputnicu i da čekam operaciju što prije, rekli su da mogu doći na pregled tek za dva-tri mjeseca, a kada sam pitala šta ako platim punu cijenu, kazali su da mogu doći za četiri dana", kazala je jedna bolesna Banjalučanka.

Ona se ogorčeno pita čemu onda ugovor ako svi pacijenti nemaju isti status, već ko plati odmah iz novčanika dobija mnogo bržu specijalističku uslugu.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske su rekli da privatne ustanove sa kojima imaju ugovor nikako ne bi smjele da uslovljavaju pacijente plaćanjem kako bi prije došli na red. Ističu da ugovor sa Fondom podrazumijeva da osiguranici sa ovjerenom knjižicom i uputnicom imaju jednak tretman kao i pacijenti koji sami plaćaju preglede.

"Pozivamo osiguranike da ovakve pojave prijave Fondu kako bismo mogli izvršiti ciljane kontrole. U ugovorima koje smo potpisali s privatnim ustanovama definisano je i nepoštovanje prava propisanih Pravilnikom o zaštiti prava osiguranih lica, kao i naplaćivanje osiguranim licima ugovorenih usluga. Za svako kršenje ugovornih obaveza Fond može da kazni ustanovu finansijski, ali i da raskine ugovor", kazali su u FZO.

Zaštitnici potrošača kažu kako ovakvi slučajevi moraju biti detaljno istraženi i sankcionisani.

"Privatni sektor dominira u svakoj oblasti na našem tržištu, oni su imali sredstava da nabave te aparate i sada to dobro naplaćuju, tako da pored toga što ovakvi postupci moraju biti kažnjeni jer privatne klinike su potpisom sa Fondom ušle u sistem javne zdravstvene zaštite pa moraju poštovati propise, Vlada i nadležni su morali uložiti više sredstava u nabavku opreme u bolnicama pa privatnici ni ne bi bili u tako dobrom položaju", kazao je Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača Republike Srpske.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

hahaha

11.04.2016 11:58

Sekretar Pokreta potrošača RS. Sve radim da ništa ne radim a plata sigurna.Demokratija je to još samo da dođu strani investitori pa da krug zatvorimo.

ODGOVORITE
Name

DOBRO JUTRO SIROTINJO

11.04.2016 12:05

KAKO GOD OKRENEŠ, NAJEBALA SI SIROTINJO.

ODGOVORITE
Name

Saša

11.04.2016 12:12

Fond mnogo više kasni sa plaćanjem obavljenih pregleda.

ODGOVORITE
Name

Škrbić

11.04.2016 13:20

"Zdravlje je samo za bogate i kumove".

ODGOVORITE
Name

pacijent

11.04.2016 14:52

Sto posto diskriminacija svi hoce pare i svi uzimaju po tri mjeseca ee ceka ct snimak na paprikovcu sramota stalno im aparat u kvaru.

ODGOVORITE
Name

ljuban

12.04.2016 11:22

FOND NIJE PLATIO NI MARKU ZA IZVRSENE USLUGE U OVOJ GODINI 2016 A EVO POLA CETVRTOG MJESECA PROSLO KO CE RADITI DZABE NAJBOLJE DA ODU U VLADU TAMO RADE BESPLATNO

ODGOVORITE