Пилић: Не одговара им што је Новак из Србије...!

Искусни тениски стручњак, на чијој је академији "растао и развијао се" и Новак Ђоковић, причао о доминацији српског тенисера.

Тенис 16.04.2016 | 15:40
Пилић: Не одговара им што је Новак из Србије...!

Бивши југословенски тенисер Никола Пилић, који је своју каријеру нарочито изградио као тренер, говорио је за дневни лист "Политика" о једном од својих "пулена" Новаку Ђоковићу. Давних дана је предвидео да ће постати најбољи на свету, а с обзиром да се његове прогнозе најчешће остварују, само је питање времена када ћемо потврдити и ону коју је недавно казао:

"Новак ће престићи Федерера".

Српски тенисер је тренутно далеко испред својих пратилаца, па Роџер Федерер и Енди Мареј збирно имају мање поена од њега на АТП листи, а недавно је постао и тенисер који је зарадио највише од учешћа на турнирима.

Ко може да га угрози?

"Ако Новак настави да игра овако, тешко га је угрозити. Тренутно има 16.580 поена, а имао је 16.700, што значи да по турниру осваја 950 поена у просеку, пошто игра 18 турнира годишње. То се пре њега није догодило у тенису. Ако игра на овај начин како сада игра, ако је здрав и нема повреда, не видим никога ко би могао да га угрози у наредну годину-две", почео је разговор Никола Пилић са новинарима "Политике".

Често се прича о томе како га публика не подржава на многим турнирима, те да су често и против њега, па и када са друге стране мреже нису они велики тенисери попут Надала, Федерера, Мареја...

"Јасна ствар је да је Федерер – велики играч без дискусије – велика симпатија Запада. Они се чуде како је могуће да момак из једне мале земље Србије успева да буде толико доминантан. Што је погрешно и помислити тако нешто. Изгледа ми да би неким новинарима више одговарало да је неки Енглез, Француз, Италијан или Американац првак света. Међутим, то се не догађа, већ је шампион Новак Ђоковић из Србије", одговорио је он.

Навео је да очекује доста од Новака на сезони "на шљаци", да је израчунао да је "лансирао" чак 41 тенисера у ТОП100 на АТП листи, али је и понудио одговор на питање да ли ико може да парира Новаку и да ли је спорт због тога у опасности.

"Уопште не треба размишљати на такав начин, јер и Лејвер је у своје време био супериоран. Данас имамо Аустралијан опен са 730.000 гледалаца, Индијан Велс са 500.000, Ки Бискејн са 300.000, Ролан Гарос цвета... Мислио сам на крају 2011. да не може бити боља година од ње, а 2015. била је феноменална. Новак пуно тога брани ове године, али ако игра добро све ће то и да одбрани. Ништа не смета то што је он супериорни број 1 све док је тенис добар, док постоје веома добри мечеви као они с Вавринком, Федерером или Надалом. Догађаће се и да Новак изгуби неколико мечева, али мени је веома драго то што је он ментално и физички тренутно без премца. Колико ће то трајати, не знам".

"Маса играча иде на то да скине Новака, али оваквог Новака - тешко", закључио је Пилић.

Коментари / 0

Оставите коментар