Pilić: Ne odgovara im što je Novak iz Srbije...!

Iskusni teniski stručnjak, na čijoj je akademiji "rastao i razvijao se" i Novak Đoković, pričao o dominaciji srpskog tenisera.

Tenis 16.04.2016 | 15:40
Pilić: Ne odgovara im što je Novak iz Srbije...!

Bivši jugoslovenski teniser Nikola Pilić, koji je svoju karijeru naročito izgradio kao trener, govorio je za dnevni list "Politika" o jednom od svojih "pulena" Novaku Đokoviću. Davnih dana je predvideo da će postati najbolji na svetu, a s obzirom da se njegove prognoze najčešće ostvaruju, samo je pitanje vremena kada ćemo potvrditi i onu koju je nedavno kazao:

"Novak će prestići Federera".

Srpski teniser je trenutno daleko ispred svojih pratilaca, pa Rodžer Federer i Endi Marej zbirno imaju manje poena od njega na ATP listi, a nedavno je postao i teniser koji je zaradio najviše od učešća na turnirima.

Ko može da ga ugrozi?

"Ako Novak nastavi da igra ovako, teško ga je ugroziti. Trenutno ima 16.580 poena, a imao je 16.700, što znači da po turniru osvaja 950 poena u proseku, pošto igra 18 turnira godišnje. To se pre njega nije dogodilo u tenisu. Ako igra na ovaj način kako sada igra, ako je zdrav i nema povreda, ne vidim nikoga ko bi mogao da ga ugrozi u narednu godinu-dve", počeo je razgovor Nikola Pilić sa novinarima "Politike".

Često se priča o tome kako ga publika ne podržava na mnogim turnirima, te da su često i protiv njega, pa i kada sa druge strane mreže nisu oni veliki teniseri poput Nadala, Federera, Mareja...

"Jasna stvar je da je Federer – veliki igrač bez diskusije – velika simpatija Zapada. Oni se čude kako je moguće da momak iz jedne male zemlje Srbije uspeva da bude toliko dominantan. Što je pogrešno i pomisliti tako nešto. Izgleda mi da bi nekim novinarima više odgovaralo da je neki Englez, Francuz, Italijan ili Amerikanac prvak sveta. Međutim, to se ne događa, već je šampion Novak Đoković iz Srbije", odgovorio je on.

Naveo je da očekuje dosta od Novaka na sezoni "na šljaci", da je izračunao da je "lansirao" čak 41 tenisera u TOP100 na ATP listi, ali je i ponudio odgovor na pitanje da li iko može da parira Novaku i da li je sport zbog toga u opasnosti.

"Uopšte ne treba razmišljati na takav način, jer i Lejver je u svoje vreme bio superioran. Danas imamo Australijan open sa 730.000 gledalaca, Indijan Vels sa 500.000, Ki Biskejn sa 300.000, Rolan Garos cveta... Mislio sam na kraju 2011. da ne može biti bolja godina od nje, a 2015. bila je fenomenalna. Novak puno toga brani ove godine, ali ako igra dobro sve će to i da odbrani. Ništa ne smeta to što je on superiorni broj 1 sve dok je tenis dobar, dok postoje veoma dobri mečevi kao oni s Vavrinkom, Federerom ili Nadalom. Događaće se i da Novak izgubi nekoliko mečeva, ali meni je veoma drago to što je on mentalno i fizički trenutno bez premca. Koliko će to trajati, ne znam".

"Masa igrača ide na to da skine Novaka, ali ovakvog Novaka - teško", zaključio je Pilić.

Komentari / 0

Ostavite komentar