Превара у електронским цигаретама

И пушење "на батерије" штетно колико и обични дувански производи. Поред никотина, у уљаним растворима откривене су и многобројне друге штетне хемикалије, али и тешки метали.

Здравље 11.04.2016 | 11:41
Превара у електронским цигаретама

У великој заблуди су сви који су, да би се заштитили од штетних последица дувана, али и да би могли да пуше и тамо где је то забрањено, са обичних прешли на електронске цигарете. Јер, оне су, показују бројна истраживања, подједнако штетне колико и обичне!



Студија Центра за истраживање дуванских производа при Калифорнијском универзитету показала је да пара е-цигарете садржи наночестице које подстичу разне упале, а могу се повезати и са астмом, можданим и срчаним ударом и дијабетесом. Научници овог универзитета такође су утврдили да електронске цигарете могу да изазову рак и да доведу до отпорности бактеријских инфекција на антибиотике!

Истраживања немачких стручњака показује да супстанца пропилен-гликол, која се у е-цигарете додаје да би се створила никотинска пара, може да изазове акутну иритацију и трајно оштећење респираторног система.

- Електронска цигарета је дувански производ, а не средство за одвикавање од пушења - упозорава др Ика Пешић, шеф Кабинета за превенцију и одвикавање од пушења Клинике за пулмологију Клиничког центра Србије. - Њена употреба води у повећање пушења, кршење и непоштовање закона, и ширење ове навике, нарочито међу младима. Направљена је, као некада дуван, у свим облицима: постоје електронске лајт цигарете, луле, чак и електронски томпуси. Помешане су са укусом чоколаде, ваниле, брескве, јабуке, крушке и слично, што је веома привлачно за младе.

Доказано је, каже др Пешић, да се поред никотина у уљаним растворима налазе и бројне друге штетне хемикалије, али и тешки метали. Наиме, истраживачи Националног института Италије за рак, у сарадњи са Универзитетом Висконсин у Америци, у овим производима су доказали присуство тешких метала, попут никла, олова, хрома, али и нитрозамина и других хемикалија које су канцерогене.

Студија стручњака америчке Агенције за храну и лекове, показала је да течност којом се пуни електрична цигарета садржи трагове штетних материја као што су формалдехид или ацеталдехид, које могу изазвати рак.

- Уверени да су електронске цигарете мање шкодљиве и штетне од обичних, користе их подједнако и мушкарци и жене - истиче др Пешић. - А заправо је то нова опасност која још није довољно истражена, и нема чврстих доказа, као што постоје за класичне цигарете.

Процењује се да је 20 одсто пушача пробало електронску цигарету, али и да ће продаја производа који су повезани са електронсом цигаретом у наредних 10 година прерасти продају класичних дуванских производа.

- Око 30 одсто особа које долазе У Саветовалиште за одвикавање од пушења користиле је електронску цигарету у жељи да се одвикне од дувана, али у томе није успело - указује др Ика Пешић. - Најчешће су као разлог за узимање овог модерно упакованог никотина, наводили могућност пушења у затвореним просторијама, намеру да смање зависност од дувана, али и потпуно остављање пушења.

Док се тачно не утврди тачни ефекат и сигурност коришћења електронских цигарета оне су забрањене у Шведској, Норвешкој, Финској, Бразилу, Панами, Сингапуру, Израелу, Мексику, Уједињеним Арапским Емиратима, Аустралији, Новом Зеланду, Канади и неким америчким државама. И Светска здравствена организација препоручила је да се ове цигарете не користе док се не утврди њихова потпуна сигурност. Употреби електронских цигарета противи се и Америчко торакално друштво и Европско респираторно друштво.

 

Новости

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Сита лази

14.04.2016 19:02

Ово је зива лаз. Кога стварно истина занима о електроским цигаретама нек укуца на Гоогел име Проф. Др. Бернд Маyер. Ово је само пропаганда велики фирмаса који губе мустерију за дуван. А ту им и политицари помазу јер и они губе огромне суме пореза. Велика британија је прихватила е.цигарету у здравствени програм за одвику од дувана и неце да прихвати ресење Бриссела за промене закона ТПД 2. Залостно да опет здравље народа долази далеко после све владајуци финасики питања

ОДГОВОРИТЕ
Name

аллајке123

18.04.2016 07:53

Нормална ствар. Небулозно је напусати да су ел. штетне као цигарете. Пропилем гликол, глицерин, никотин и арома. То су састојци. Сви ови докази да ту има метала, никла и сл. су ектремна тестирања, гдје се памук сагорјева на превеликим волтажама које се инаце не користе, и то су димови које париоци никад не би повукли. Не вјерујте свему што прочитате у новинама, испитајте сами шта је у течностма за е цигарете.

Name

Соња мама

28.09.2016 09:07

Да сте пазљиво процитали текст имали бисте адекватнији став према електронским цигаретама. Предлазем да га поново процитате и пазљиво. Спасите себе и своје најблизе.

Name

СТРАСНО

18.04.2016 22:37

Електронске су смрт, стетне јако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Умпф

13.07.2016 16:26

Је ли? Немојте дисати кад неко пије цај. Могли би се отровати "Паром" Ниста друго из е циг. не излази. А недо вам бог да у дискотеци дисете. Пара која се ствара тамо ниста није друго него Пг који се у много мањим колоцинама користи у е циг. Ароме су нам у скоро свакој купљењој храни у Маркету

Name

Марија

28.09.2016 09:04

Пазљиво процитајте текст који је написан па цете имати другације мисљење.